Hanter Bajden
Foto: Alo/Profimedia

Smirnov tvrdi da ima "opsežne i vrlo skore" kontakte sa stranim obaveštajnim zvaničnicima, naveli su tužioci u novom podnesku, prenosi CNN.

Oni su naglasili da je Smirnov ranije rekao FBI da ima dugogodišnje i opsežne kontakte sa ruskim špijunima, uključujući pojedince za koje je tvrdio da su visoki obaveštajni zvaničnici ili da su izdavali naređenja ruskim ubicama u inostranstvu.

"Smirnov je priznao da su zvaničnici povezani sa ruskim obaveštajnim službama bili umešani u prenošenje priče o Biznismenu 1", misleći na sina predsednika Džozefa Bajdena, Hantera Bajdena, saopštili su tužioci.

Tužilaštvo nastoji da bivšeg doušnika zadrži u zatvoru kako bi ga sprečilo da pobegne iz SAD, jer Smirnov tvrdi da je bio u kontaktu sa više stranih obaveštajnih agencija, između kojih je i ruska.

On je rekao istražiteljima da ruski obaveštajci koriste hotel za presretanje mobilnih poziva "uglednih američkih ličnosti" koje bi ruska vlada mogla da koristi kao potencijalno kompromitujuće informacije na izborima 2024, u zavisnosti od toga ko će biti kandidati.

To se, napominju tužioci, poklapa se sa njegovom prethodnom pričom da je Hanter Bajden snimljen u hotelu u Ukrajini koji su kontrolisali Rusi.

Tužioci su ipak prethodno odbacili ovu tvrdnju doušnika, jer smatraju da Hanter Bajden nikada nije putovao u Ukrajinu. Smirnov je takođe rekao da se sreo sa ruskim obaveštajcima u novembru i decembru 2023. godine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading