Hanter Bajden
Foto: Alo/Profimedia

Vašington insistira da nema razloga da se traga za bilo kojim drugim potencijalnim osumnjičenima za teroristički napad u "Krokus siti holu" osim Islamske države (ISIS), nakon što je Moskva saopštila da ispituje zapadne kompanije i vladine zvaničnike u okviru istrage o finansiranju niza terorističkih napada u Rusiji.

Ruski istražni komitet je "utvrdio da su sredstva koja teku preko komercijalnih organizacija, uključujući naftni i gasni konglomerat 'Burisma holdings', koji posluje u Ukrajini, korišćena poslednjih godina za izvođenje terorističkih napada u Rusiji", rekla je u utorak portparolka Svetlana Petrenko.

Osim prošlomesečnog masakra u "Krokus siti holu" u blizini Moskve, istraga se bavi i drugim terorističkim aktima, uključujući ubistva istaknutih javnih ličnosti i bombardovanje gasovoda "Severni tok".

Obraćajući se novinarima, savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan ponovio je narativ Vašingtona o napadu u "Krokusu" i istovremeno odbacio optužbe Moskve.

"To je besmislica", rekao je Džejk Salivan. "Rusija zna da je ISIS počinio napad u Moskvi, znamo da je ISIS izvršio napad u Moskvi, upozorili smo Rusiju na predstojeći teroristički napad u Moskvi, a sve ostalo je halabuka".

Rusija je pokrenula istragu nakon što je više zvaničnika posle masakra u "Krokusu" reklo da su Ukrajina i njeni zapadni saveznici umešani u terorističke aktivnosti na ruskom tlu.

Istraga je navodno utvrdila da je bar deo finansiranja terorizma vođen preko ukrajinskih kompanija, uključujući ozloglašenu "Burismu" - bivšeg poslodavca sina američkog predsednika Džozefa Bajdena, Hantera.

Vašington je objavio javno upozorenje o neizbežnom napadu na Rusiju početkom marta, nedeljama pre masakra u "Krokus siti holu". SAD su od tada više puta tvrdile da svi dokazi upućuju na ISIS-K, izdanak terorističke grupe sa sedištem u Avganistanu, koja je nekada kontrolisala delove Iraka i Sirije, kao jedinog organizatora i počinioca.

Sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev rekao je prošle nedelje da SAD odbijaju da dozvole bilo kakvu diskusiju o potencijalnoj umešanosti Ukrajine u prošlomesečni teroristički napad u blizini Moskve jer je Vašington na kraju odgovoran za akcije Kijeva.

 

@alo_portal Pretražuju se dva rezervoara za zalivanje njiva. Oni se nalaze u ataru sela Zlot na oko 300m od kuće Dragijevića. #alo #alodnevnenovine #alonovine #dankailić #danka #fypシ #fypシ゚viral #dankailic🕊️💔 ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading