SOROŠ DONEO KONAČNU ODLUKU Evo kome će pripasti imperija vredna 25 milijardi dolara
EPA

Soroš (92) ima neto vrednost od 6,7 milijardi dolara, prema Forbsu, i jedan je od 400 najbogatijih ljudi na svetu. Godine 2017. prebacio je 18 milijardi dolara iz svoje porodične kancelarije u svoje Fondacije za otvoreno društvo – grupu dobrotvornih organizacija koja radi u više od 100 zemalja – čiji je Aleks imenovan za predsednika u decembru.

Aleks je, govoreći za Vol Strit Žurnal u ekskluzivnom intervjuu objavljenom tokom vikenda, rekao da je „više politički“ od svog oca i nagovestio značajnu finansijsku ulogu Soroševe organizacije na izborima u SAD sledeće godine. Fondacije za otvoreno društvo nisu odmah odgovorile na zahtev CNBC-a za komentar, ali je portparol potvrdio detalje intervjua novinskoj agenciji Rojters.

Stariji Džordž Soroš, koji je često na meti desničarskih zaverenika, bio je jedan od najvećih donatora Demokratske partije SAD - donirao je oko 140 miliona dolara politički nabijenim organizacijama za zastupanje i glasačkim inicijativama 2021.

Nazvan čovekom koji je „razbio Banku Engleske“ nakon što je 1992. godine slomio britansku funtu, navodno ostvarivši profit od milijardu dolara, Džordž Soroš je napustio Mađarsku sa 17 godina da bi pohađao Londonsku školu ekonomije radeći kao železničar, portir i konobar.

Sorošev najstariji sin i Aleksov stariji polubrat Džonatan Soroš, osnivač i glavni izvršni direktor privatne investicione firme JS Capital Management, ranije je slovio za „jasnog naslednika“, piše Žurnal.

- Nisam želeo da fondaciju preuzme neko od moje dece, iz principa. Mislio sam da to treba da vodi neko ko najviše odgovara - rekao je Džordž Soroš za publikaciju, dodajući da je - Aleks „zaslužio“ njegovo poverenje.

Prema izveštaju na veb stranici Fondacije za otvoreno društvo, Džordž Soroš je citiran da je rekao - Moj uspeh na finansijskim tržištima mi je dao veći stepen nezavisnosti od većine drugih ljudi [...] Verujem da u filantropiji treba činiti pravu stvar, bez obzira da li uspe ili ne.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading