RUSIJA PROTERUJE SOROŠEV UNIVERZITET "Nije poželjan"
Alo

Moskovsko tužilaštvo je saopštilo da Centralnoevropski univerzitet (CEU) koji je još 1991. osnovao kontroverzni američki milijarder mađarskog porekla Džordž Soroš, "promoviše antirusku politiku, te da je rad te visokoškolske ustanove više fokusiran na diskreditaciju ruskog političkog rukovodstva i Specijalne vojne operacije, nego na obrazovnu delatnost", navodi "Politika".

Ruska reakcija bila je sasvim očekivana i ne odnosi se samo na CEU, već i na otvoreno uplitanje SAD u funkcionisanje društvenog i političkog života u zemljama smeštenim istočno od nekadašnje "gvozdene zavese". Osnivanjem univerziteta, Soroš je omogućio mladim ljudima sa istoka da se kroz obrazovni sistem lakše uklope u zapadnu svakodnevnicu, ali je takođe omogućio zapadnim kompanijama jeftinu visokokvalifikovanu radnu snagu. 

Rad CEU je u istočnim zemljama često dolazio u koliziju s domaćim shvatanjima, vrednostima, političkim opredeljenjima, pa i tumačenjem prošlosti.

List navodi da je tako i stvorena kategorija mladih ljudi koji su na iskustvo predaka počeli da gledaju na drugačiji način, pa čak i da negiraju sve ono što se kosilo s "učenjem" pristiglim sa Zapad, a ne želeći da proniknu u pravu istinu. Ono na čemu Soroševi predavači posebno insistiraju jeste potiranje istine o Drugom svetskom ratu, hladnom ratu i životu u zemljama nekadašnjeg socijalističkog lagera.

 

@alo_portal Da li muškarac koji je prevario prvu ženu može da bude veran drugoj? 🤔 Šta vi mislite? Pišite nam u komentarima 👇🏻 #alo #alodnevnenovine #alonovine #fypシ #foryou #viral #fypシ゚viral ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading