ASTEROID PRETI DA UDARI U NAŠU PLANETU! NASA upozorila na mogući datum sudara: Na Svetog Trifuna
Foto: Shutterstock

Asteroid od 50 metara mogao bi da udari u Zemlju 2046. godine, ali šanse su „veoma male“, saopštila je američka svemirska agencija.

NASA prati novootkriveni asteroid veličine olimpijskog bazena koji bi mogao da se sruši na Zemlju na Dan zaljubljenih za 23 godine, otkrila je svemirska agencija ove nedelje. Međutim, astronomi procenjuju da je rizik od sudara minimalan.

U tvitu u sredu, NASA-in Ured za koordinaciju planetarne odbrane rekao je da asteroid – nazvan 2023 DV – „ima veoma male šanse da udari na Zemlju“, dodajući da će analitičari orbite nastaviti da nadgledaju objekat i ažuriraju svoja predviđanja kako više informacija bude dostupno.

Podaci svemirske agencije sugerišu da je najbliža svemirska stena od 49 metara koja će doći Zemlji 1,8 miliona kilometara, što bi se dogodilo 14. februara 2046. godine.

NASA je procijenila izglede za udar kao 1 prema 560, dok ih je Evropska svemirska agencija stavila na 1 prema 625. Obje svemirske agencije su rangirale asteroid na 1 od 10 na skali opasnosti od udara u Torinu, alatu za mjerenje prijetnje od potencijalnih udara .

Prvi nivo znači da je „šansa za sudar krajnje malo verovatna bez razloga za pažnju javnosti ili zabrinutost javnosti“, prema NASA-inoj Laboratoriji za mlazni pogon. Pozivajući se na nivo jedan, takođe se navodi da će „nova teleskopska posmatranja vrlo verovatno dovesti do preraspodele na nivo 0“, što znači da je verovatnoća sudara sa svemirskim objektom efektivno nula.

Međutim, čak i pretnja prvog nivoa je izuzetno neobična, jer svi ostali navedeni asteroidi imaju nultu ocenu.

NASA-ino otkriće dolazi nakon što je uspešno promenila putanju asteroida u oktobru prošle godine namerno udarivši raketu u njega. Misija, nazvana Test dvostrukog preusmjeravanja asteroida (DART), pozdravljena je kao veliki uspeh za planetarnu odbranu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading