UDAR BI IMAO SNAGU JEDNAKU EKSPLOZIJI 2,6 MILIJARDI TONA TNT-A Asteroid na potencijalnom putu ka Zemlji? (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

Asteroid poznat kao 2007 FT3 se samo na kratko pojavio i praćen je nešto duže od jednog dana pre nego što je izašao iz vidnog polja.

Nasin centar za istraživanja objekata bliskih Zemlji (CNEOS) je preuzeo odgovornost da pomno prati ovakve kosmičke lutalice.

Na njihovoj listi se nalazi više od 32.000 asteroida i više od 120 kometa. Nasini eksperti su izračunali mogući, ali vrlo mali, rizik od udara asteroida u Zemlju. Šansa da se to desi u oktobru 2024. godine je 1:11500000, odnosno jedva 0,0000087 %.

Ako bi ovaj kosmički putnik udario u Zemlju energija koja bi se oslobodila prilikom udara bi bila jednaka 2,6 miljarde tona TNT što bi u blizini mesta udara izazvalo potpuno uništenje, ali ne bi bilo dovoljno da ugrozi život na Zemlji.

Nauka nas uverava da su šanse za udar, za koji se pretpostavlja da bi potencijalno mogao da se dogodi 5. oktobra 2024. male. Međutim, ovo bi trebalo da bude upozorenje od drugih potencijalnih nebeskih tela koje kruže oko Zemlje i mogu predstavljati pretnju od udara. Jedan od takvih je i asteroid 29075 (1950DA) koji može da ugrozi život na Zemlji u dalekoj budućnosti, tačnije 2880. godine.

Centar za istraživanja objekata bliskih Zemlji i njihovo praćanje nebeskih tela čiji udar može pretstavljati opasnost po Zemlju je jedan od ključnih faktora za pripremu i upozorenja od ovih neželjenih događaja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading