OTKRIVENA JE PUTANJA "BOGA HAOSA", IDE LI KA NAMA? Naučnici na nogama: "Ne možemo da prestanemo da gledamo!"
Foto: Shutterstock

Apofis, nadimak 'Bog haosa', širok je 350 metara i pomalo podseća na kikiriki. Čak je nazvan mogućim ubicom gradova jer bi postojala mogućnost da uništi cela naselja ako bi se sudario sa našom planetom.

Očekuje se da će se bliski prelet dogoditi 2029. godine, a neki ljudi se plaše da bi ogromna svemirska stena čak mogla da udari u našu planetu. Međutim, simulacija je sada pokazala da su šanse da se to dogodi skoro ravne nuli, prenosi britanski medij.

Studija je pokazala da će Apofis proleteti pored naše planete na udaljenosti od oko 23.200 milja (37.400 kilometara) - što je manje od 10% udaljenosti između Zemlje i Meseca. U daljim dobrim vestima, čini se da asteroid verovatno neće predstavljati rizik za Zemlju u narednih nekoliko vekova.

Istraživanje je čak uzelo u obzir mogućnost da se Apofis sudari sa drugom svemirskom stenom, izbacivši je sa kursa.

- Izračunali smo putanje svih poznatih asteroida koristeći detaljnu kompjutersku simulaciju našeg Sunčevog sistema i procenjena je mogućnost, ali veoma malo verovatnog događaja“, rekao je vodeći autor studije Pol Vigart, astronom sa Zapadnog univerziteta u Londonu u Kanadi.

- Na sreću, takvi sudari se ne očekuju - ističe on.

Apofis se poslednji put približio našoj planeti 2021. godine, kada je preplovio oko 43 puta veću udaljenost od Zemlje do Meseca, preneo je ranije Dejli star. Prvi put je otkriven 2004. godine i klasifikovan je kao "potencijalno opasan asteroid" od strane IAU-ovog Centra.

NASA je ranije rekla o preletu 2029. godine: „Ovo će biti najbliži pristup nečemu ovako velikom trenutno poznatom. Apofis će biti vidljiv golim okom nekoliko sati, a verovatno će uticati na Zemljine plime i oseke.

- Apofis] je bio prva verodostojna pretnja od asteroida našoj planeti“, nastavio je Viegart.

- Čak i sada kada znamo da je na putu da nas sigurno promaši, astronomi ostaju na oprezu. To je asteroid koji jednostavno ne možemo da prestanemo da gledamo - ističe on

NASA trenutno prati hiljade asteroida, kometa i drugih objekata koji bi mogli da lete blizu Zemlje, penosi Dejli Star.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading