nasa
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/NASA printscreen

NASA je predvidela da će ogroman asteroid širok do 150 metara proleteti pored Zemlje u nedelju.

Svemirska stena je klasifikovana kao objekat blizu Zemlje, a podaci su objavljeni u Nasinom Centru za proučavanje objekata blizu Zemlje (CNEOS). Prema veb stranici, asteroid, poznat jednostavno kao 2024 GM, proleće pored Zemlje u nedelju. Procenjuje se da će biti između 67 i 150 metara u prečniku i da će biti na udaljenosti od 4,40 miliona milja od Zemlje.

Proći će pored naše planete i očekuje se da će dostići brzinu veću od 24.000 milja na sat.

Asteroid je jedan od tri koja će proći Zemlju ovog vikenda, dok će još dva proletjeti u subotu. Procenjuje se da će 2024 GD5 imati između 11 i 24 metra u prečniku.

Dostignuće brzinu veću od 10.000 mph i doći će na 3,28 miliona milja od Zemlje. Drugi asteroid koji leti blizu naše planete u subotu će doći na 544.000 milja od Zemlje. 2024 GF6 je ima procenjeni prečnik od 12 do 26 metara.

Svaki objekat koji dolazi na 128 miliona milja od Zemlje se tehnički smatra "objekat blizu Zemlje". Oni su relativno česti, uprkos imenu koje zvuči zastrašujuće. Ovi asteroidi takođe mogu biti neverovatno udaljeni od Zemlje i još uvek ih astronomi klasifikuju kao "objekat blizu Zemlje".

NASA je rekla: „Dok kruže oko Sunca, oni se povremeno mogu približiti Zemlji. Imajte na umu da 'blizak' prolaz astronomski može biti veoma udaljen u ljudskom smislu: milioni ili čak desetine miliona kilometara"

(Mirror)

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading