"OVO JE RIZNICA BLAGA"  Počinje ispitivanje materijala sa najopasnijeg asteroida (FOTO)
Foto: Shutterstock

Od materijala koji je tokom misije Oziris-Reks, američke agencije NASA, prikupljen sa asteroida starog oko 4,6 milijardi godina, do britanskog muzeja je stiglo 100 miligrama koji će dati uvid u nastanak Sunčevog sistema, piše Gardijan.

Letelica NASA prikupila je više od 70 grama materijala sa asteroida, ali je izvlačenje svog materijala otežano zbog problema sa šrafovima na sondi.

- Ovo je izvanredno. Ovo je kao mala riznica blaga koja nas vodi do nastanka Sunčevog sistema. Ne mogu da dohvatim uzorke i vidim šta možemo da naučimo iz njih o ranom solarnom sistemu – rekla je dr Ešli King, naučnica koja će raditi na ispitivanju uzoraka u Prirodnjačkom muzeju, za Gardijan.

Možda ne zvuči kao da imamo mnogo materijala, dodala je ona, ali je ovo dovoljno za rad i ispitivanje.

 

 

- Ovo je 100 miligrama čiste lepote. Donacija je mala, ali dovoljna. Ovo je samo kašičica materijala, ali zamislite kašičicu šećera i koliko u njoj ima pojedinačnih zrna. Tako ćemo proučavati ovaj materijal, zrno po zrno. Pred nama je možda ceo život rada na tome – rekla je prof. Sara Rasel, naučnica iz Prirodnjačkog muzeja Londona, za BBC.

Ona je rekla i da asteroid sadrži minerale poput gline koji zadržavaju vodu, što bi moglo pokazati kako je Zemlja postala planeta sa vodom koja je pogodna za život.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading