LAVROV PREKINUO ĆUTANJE! Ruski ministar rekao sve otvoreno o ratu u Ukrajini!
Printscreen

O izgledima sukoba

Isporuke novog naoružanja Kijevu naići će na odgovor Moskve, naglasio je ministar.

"Ako sada težimo da artiljeriju Oružanih snaga Ukrajine udaljimo na rastojanje koje neće predstavljati pretnju za naše teritorije, onda što više oružja dugog dometa Zapad isporučuje kijevskom režimu, to ga je potrebno više udaljiti od ruskih teritorija koje su deo naše zemlje“, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje na koji razvoj događaja treba da se pripremi, Lavrov je rekao da Moskva polazi od objektivnih podataka.

"Pre svega, iz onih realnosti koje su sadržane u našem zakonodavstvu, našem Ustavu. Četiri nove teritorije – dve narodne republike i dve oblasti – pridružile su se Rusiji nakon referenduma. Po mom mišljenju, tu nema nikakvih pitanja“, konstatovao je on.

Moskva nastoji da okonča sukob, „ali ovde nije bitan faktor vremena, ovde je bitan faktor suštine, faktor kvaliteta rezultata koje pružamo za naš narod, za one ljude koji žele da ostanu deo ruske kulture i kome je kijevska hunta dugi niz godina uz podsticaj Zapada oduzimala sve rusko“.

Informacije koje se šire na Zapadu da Moskve ne želi da pregovara su laž, dodao je diplomata. Problem je, međutim, što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nesamostalan političar koji postupa po uputstvima svojih pokrovitelja.

O američkom konceptu izuzetnosti

Izvore konfrontacije sa Zapadom treba tražiti ne u konkretnim događajima, već u idejama.

"Savetovao bih vam da pogledate eru Baraka Obame i pročitate njegove izjave o američkoj izuzetnosti. I Džo ​​Bajden je tu ideju više puta promovisao. Blinken je rekao da su Amerikanci dužni da ostvare svoju izuzetnu priliku da vode... Veoma ‘skromno’“, podsetio je Lavrov. To znači da je svima ostalima, osim Amerikancima, uskraćeno pravo da se sećaju svoje istorije.

Ministar se dotakao i odnosa SAD prema partnerima: Amerikanci, tražeći nešto za sebe, ne predlažu ništa zauzvrat, samo prete kaznom.

"Ta izuzetnost, ta apsolutna uverenost u sopstvenu nepogrešivost, superiornost, uveren sam da je to glavni razlog što se sada suprotstavljamo onim zemljama koje preko kijevskog režima vode protiv nas hibridni rat“, naglasio je šef ruske diplomatije.

O ulozi diplomata

"Nalazimo se usred geopolitičke bitke, u to nema sumnje“, rekao je Lavrov.

"Nećemo ostati bez posla“, odgovorio je on na pitanje o ulozi diplomata u nastalim uslovima.

"Ona ide u nekoliko pravaca. Prvo, da na najaktivniji način promovišemo našu politiku, naše argumente na međunarodnoj sceni. Niko na Zapadu ne pokušava da se zapita: Da li smo negde pogrešili?"

Drugi aspekt, pored borbe protiv lažnih vesti, jeste saradnja sa partnerima.

"Sjedinjene Američke Države i svi zapadnjaci koje su pokorili, shvataju demokratiju kao pravo da nameću svoje shvatanje demokratije“, ocenio je Lavrov. Rusija se, sa druge strane, pridržava drugačijeg shvatanja nezavisnosti, sadržanog, konkretno, u dokumentima UN.

Moskva se priprema i za „antiruske bahanalije“ koje Zapad organizuje za godišnjicu specijalne vojne operacije. Važno je, prema mišljenju ministra, da se učini tako da ove akcije ne budu jedine koje privlače pažnju sveta. Rusija ima šta da kaže.

"To nisu samo vojno-biološki programi (Amerikanaca u Ukrajini) i direktno učešće SAD u eksplozijama na ‘Severnim tokovima".

Lavrov je primetio i da Rusija vidi da se protiv nje bori ceo NATO, a da su razgovori o tome da Alijansa ne ratuje, već samo naoružava ─ smešni.

O zemljama koje kreću ukrajinskim putem

"Zapad trenutno za ovu ulogu merka Moldaviju, jer su uspeli da postave na čelo predsednicu, koja želi da uđe u NATO“, rekao je Lavrov.

Činjenica da istovremeno sabotiraju rad u formatu 5+1 (na rešavanju pitanja u Pridnjestrovlju) svedoči o težnji SAD i Evrope da stvore „drugu Ukrajinu“.
Zapad je takođe „pokušao i pokušava to da uradi u vezi sa Gruzijom“. Ministar je visoko ocenio činjenicu da se gruzijska vlada, kao odgovor na neviđeni pritisak, i dalje rukovodi nacionalnim interesima.

O saveznicima u ODKB

Pakt o nenapadanju koji je Kijev nedavno predložio Minsku je „zabavan i pokazuje kreativnost kijevskog režima“.

"Već sam o tome govorio kada me je Aleksandar Grigorjevič (Lukašenko) primio u Minsku. On savršeno uviđa apsolutnu besmislenost, čak ne samo besmislenost, već otvorenu provokaciju takvih pristupa“, rekao je šef ruske diplomatije.

Što se tiče ostalih saveznika, Rusija još nije zatražila pomoć u okviru ODKB i planira da sama završi specijalnu operaciju u Ukrajini.

O odnosima sa Kinom

"Dodirne tačke su veoma skromna karakteristika“ saradnje sa Pekingom, uveren je Lavrov. Bilateralne veze između zemalja su „kvalitetnije od vojnih saveza u klasičnom smislu, najbolje u svim godinama postojanja SSSR-a, Kine i Rusije".

"Kina će neizbežno početi da smanjuje zavisnost, ali će joj biti potrebno više vremena da se stvore paralelni instrumenti za zaštitu od američke samovolje", dodao je ministar.

Istovremeno, Amerikanci se aktivno suprotstavljaju Kini u međunarodnim trgovinskim i finansijskim organizacijama. Ali sada zemlje BRIKS-a mogu da pretenduju na tu količinu akcija i glasova, da će to okončati dominaciju Sjedinjenih Američkih Država, zaključio je ministar.

O Zelenskom i pregovorima

Lavrov je podsetio da su upravo zapadne kolege odbile da pregovaraju i da su naterale Kijev da se povuče iz pregovaračkog procesa.

"Štaviše, baš u trenutku kada se, kao što znate, konačno ukazala prilika da se to reši političkim putem. Ali Kijevu, naravno, nisu dozvolili“, naglasio je Lavrov.

U ovom trenutku niko ne pokušava da ubedi kijevsku stranu da je potrebno da se vrati pregovorima sa Moskvom, niko nije zamerio ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom, kada je on više puta „u veselom raspoloženju“ izjavio da ne razume ko donosi odluke u Rusiji i sa kim treba da razgovara.
Istovremeno, prema rečima Lavrova, sam Zelenski se oseća kao nesamostalna figura i shvata da se njime manipuliše.

Pratite vesti sa fronta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading