"DESTRUKTIVNA POLITIKA SAD" Šef ruske diplomatije otkrio koji je cilj Zapada
Foto: AP/Tanjug

- Svet se danas zaista nalazi na prekretnici u svom razvoju. Rusija se dosledno zalaže za sprovođenje objedinjujuće međunarodne agende, koja ima za cilj stvaranje povoljnih uslova za razvoj svih država i naroda bez izuzetka, a ne samo male grupe ljudi. Kolektivni Zapad, predvođen Sjedinjenim Državama, nastavlja da pokušava, ako ne da preokrene taj objektivni istorijski proces, onda makar da odloži početak neizbežnih promena - kazao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, destruktivna politika Sjedinjenih Država i njenih saveznika zasnovana je na izmišljenim pravilima već svima poznatim, a zapravo se radi o skupu dvostrukih standarda.

- Ta politika je već dovela do destabilizacije mnogih zemalja, pa čak i čitavih regiona - podsetio je šef ruske diplomatije.

Lavrov je naglasio da su događaji u "Krokus siti holu" pokazali važnost intenziviranja zajedničkih napora u borbi protiv terorizma.

Govoreći o ruskoj ekonomiji, Lavrov je istakao da je ona postala najveća u Evropi po paritetu kupovne moći, i peta na svetskoj rang listi.

- Ukupan BDP zemalja našeg udruženja, po paritetu kupovne moći, i pre širenja BRIKS-a je premašio isti pokazatelj G-7, i ti procesi se ne mogu zaustaviti - naglasio je on.

BRIKS deluje kao portparol interesa nezapadnog sveta

Lavrov je dodao da je BRIKS portparol interesa čitavog nezapadnog sveta, a osnova saradnje asocijacije je ravnopravan dijalog, uvažavanje interesa jednih drugih i poštovanje izbora zemalja za sopstveni razvojni put.

Prema njegovim rečima, Ruska Federacija smatra logičnim i prirodnim rastuće interesovanje sve većeg broja zemalja Globalnog juga za ujedinjenje.

- Stvar je u tome da naše udruženje ne pokušava da preokrene objektivne istorijske procese – formiranje policentričnosti, već teži da na svaki mogući način doprinese tim procesima, da vodi te procese, ne za svoje sebične interese, već u interesu ne samo svih njenih članica (učesnica asocijacije), već i onih zemalja koje žele da komuniciraju sa BRIKS-om - naveo je Lavrov.

On je istakao da se saradnja BRIKS-a zasniva na "ravnopravnom dijalogu, poštovanju izbora svake zemlje za sopstveni put razvoja, uvažavanju interesa jedne druge i fokusu na kolektivnom traganju za rešenjima za sve probleme današnjice".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading