Sergej lavrov
Foto: Alo/EPA/EVGENIA NOVOZHENINA

- Zapad želi da pretvori dobrovoljnu vojnu pomoć Ukrajini u obaveznu vojnu pomoć pod pokroviteljstvom NATO-a, a to se sve dešava sa jedinom namerom: da Ukrajina nastavi da se bori sa Rusijom, koja je postala otvoreno teroristička država. Kijev teroriše narod Donbasa već 10 godina - kazao je Lavrov.

Govoreći o terorističkom napadu na "Krokus siti hol", ministar spoljnih poslova Rusije je rekao da je očigledno da je u tom napadu postojao ukrajinski trag.

- U umešanost Ukrajine u mnoge terorističke napade na rusku teritoriju, uključujući i 'Krokus siti hol' više niko ne sumnja - istakao je šef ruske diplomatije. 

Ukrajina izbegava da podnosi izveštaje UN o ljudskim pravima

Lavrov je naveo da Ukrajina neće imati šta da prijavi UN o pitanju ljudskih prava, jer tako izbegavaju tu odgovornost.

- Donedavno, nijedna zemlja nije bežala od sprovođenja takvog univerzalnog periodičnog pregleda, ali sada je princip globalnog pokrivanja Kijeva diskreditovan. Ne žele da izveštavaju o tome kako Ukrajinci poštuju ljudska prava, pogotovo što su se predstavili kao idealni borac protiv diskriminacije, jer znaju: nemaju šta da prijave - precizirao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je podsetio da UN od 2008. godine imaju globalno praćenje sprovođenja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima – univerzalni periodični pregled u okviru Saveta za ljudska prava.

- Svaka država članica UN, bez izuzetka, podleže inspekciji po principu rotacije - naglasio je ministar.

Lavrov je naglasio da je, pod pritiskom Zapada, Savet za ljudska prava odlučio da dozvoli Ukrajini da 2023. godine ne izveštava o primeni Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, kako je trebalo, pa je izveštaj odložen za 2027. godinu.

U diskusiji učestvuju ambasadori iz više od 70 zemalja zemalja Globalnog juga i istoka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading