Sergej Lavrov u Kini
Foto: AP/Tanjug/Ap

Lavrov je, posle razgovora sa kineskim kolegom Vang Jijem, rekao da je posebna pažnja posvećena predstojećim kontaktima predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Kine Si Đinpinga, prenosi RIA Novosti.

Naveo je da mu je Vang Ji potvrdio nameru da učestvuje na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova BRIKS-a i da Rusija i Kina nameravaju da rešavaju problem zapadnih sankcija Rusiji u okviru BRIKS-a i Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS). Rusija i Kina će nastaviti saradnju u borbi protiv terorizma, koja uključuje i multilateralne mehanizme, nakon terorističkog napada u Krokus siti holu, rekao je Lavrov.

Sergej Lavrov u Kini

Tanjug/Ap

 

 

Zahvalan Kini

Ruski ministar je izrazio zahvalnost Kini što je poslala grupu posmatrača na ruske predsedničke izbore u martu, na kojima je Vladimir Putin pobedio sa rekordnim brojem glasova. Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je posle pregovora sa Lavrovom da odnosi Rusije i Kine postaju zreliji i sadržajniji.

"Ove godine Rusija i Kina proslavljaju 75. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa, a u protekla tri četvrt veka, bilateralni odnosi su prošli težak put, postali su zreliji, stabilniji i značajniji“, rekao je Vang Ji. Kineski ministar je naglasio da će lideri Rusije i Kine nastaviti ove godine bliske kontakte u različitim oblicima i da će Kina i Rusija nastaviti da se zalažu za ekonomsku globalizaciju i protiv jednostranih akcija i protekcionizma. Kineski ministar je dodao i da su jednostrane sankcije čin zastrašivanja i da se Kina i Rusija protive takvim merama, kao i sve zemlje moraju da se ujedine da bi se tome oduprle.

Kina i Ruska Federacija, kao velike zemlje i stalne članice Saveta bezbednosti UN, iimaju važnu međunarodnu odgovornost za rešavanje hitnih pitanja, rekao je Vang Ji.

On je dodao da se Kina nada da će sukob u Ukrajini prestati što je pre moguće. „Što se tiče ukrajinskog pitanja, četiri principa koje je predložio predsednik Si Đinping su fundamentalni za Kinu, nadamo se da će sukob prestati što je pre moguće", rekao je Vang.

Lavrov boravi od juče boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Kini.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading