Sergej Lavrov
Foto: AP/Alexander Zemlianichenko (POOL)

"Čini mi se da je francuska aktivnost na tom 'frontu' namenjena isključivo za promovisanje predsednika Makrona, u situaciji kada ima ne toliko važne stvari 'kod kuće' i potrebno je stvoriti neku vrstu ometanja u vidu pozivanja kako poraziti Rusiju", kazao je Lavrov u intervjuu za "Izvestiju".

On je podsetio da je Francuska bila jedna od strana koja je garantovala sporazum između ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča i opozicije 2014. godine.

"Sledećeg jutra je sporazum pogažen. Sve administrativne zgrade su zaplenjene i, suprotno stvaranju vlade nacionalnog jedinstva za pripremu prevremenih izbora, najavljeno je stvaranje 'vlade pobednika'. Klin je zabijen u ukrajinsko društvo", podsetio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Pariz je ranije promovisao mnoge odluke za rešavanje sukoba, koje nisu nameravali da sprovedu, a sada Moskvi govori o nedostatku sposobnosti pregovaranja.

"Ako govorimo o sposobnosti pregovaranja ili ko ima koja ovlašćenja, onda sigurno to nisu Francuzi ili druge članice Evropske unije, koje su bile umešane u sve te 'afere', kada su jednostavno dokazale svoju nemoć", ukazao je šef ruske diplomatije.

Zapad piše mnogo scenarija za "dekolonizaciju" Rusije

Zapad piše mnogo scenarija za "dekolonizaciju" Rusije, ali o tome mogu samo da sanjaju, dodao je ruski ministar spoljnih poslova.

Lavrov je naglasio da su rezultati predsedničkih izbora i izlaznost na njima pokazali da "Rusi uopšte nisu postali apolitični, već naprotiv, žele da brane svoj identitet, kulturu, istoriju, civilizaciju i da je ta odlučnost primećena u svetu".

"Ne samo da se primećuje, već se doživljava sa sve većim poštovanjem. Čini mi se da su se fantazije o izolaciji Rusije već raspršile kada smo održali Igre budućnosti, Svetski omladinski festival. O kakvoj izolaciji može biti reči", istakao je Lavrov.

Istovremeno, Lavrov je skrenuo pažnju na materijal "Politika", "koji se ticao analize spoljne politike SAD i međunarodnih operacija koje one vode".

"Na osnovu onoga šta će se desiti sa Ukrajinom i kako će se događaji razvijati u uslovima kada se pitanje finansiranja Ukrajine koči u američkom Kongresu, Evropa će ostati sama sa zadatkom da nanese 'strateški poraz' Moskvi. Politiko je pisao da, u svim prošlim sukobima u kojima su bile umešane Sjedinjene Države, njihovo učešće bi se završilo kada američki biznis iscedi sve što mu je bilo potrebno iz regiona", naglasio je

Lavrov je pojasnio da je "to rečeno u vezi sa razgovorima o budućnosti ukrajinske ekonomije i problemu hrane".

"Svi znaju da su tri najveće američke kompanije kupile lavovski deo plodne zemlje Ukrajine", ukazao je.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading