"NE PODRŽAVAMO!" Bivša francuska kolonija lupila oštar šamar EU
Foto: Shutterstock

Zvanični Alžir protekle sedmice nije mogao biti jasniji povodom namere EU da nadalje svojom cenovnom rampom obuzda ovogodišnje „hirove” na ključnoj gasnoj berzi u Holandiji.

„Ne podržavamo ideju ograničavanja cene. Energetsko tržište mora ostati slobodno da određuje maksimalne cene. Sve drugo rizikuje da destabilizuje trgovinu strateškim gorivima”, upozorio je Muhamed Arkab, ministar energetike vodećeg afričkog snabdevača EU gasom (sada oko 11 odsto), nakon odluke Brisela da istakne „gornju granicu” (180 evra za megavat-sat) nabavne cene gasa koja, pod određenim berzanskim okolnostima, treba da važi od 15. februara narednih godinu dana.

Koliko početkom sedmice alžirski predsednik Abdelmadžid Tebun pozvao je državnu energokompaniju „Sonatrach” da dogodine udvostruči proizvodnju gasa i obilno poveća izvoz (ove godine 56 milijardi kubnih metara). „Alžir godišnje proizvodi 102 milijarde kubnih metara gasa, od čega polovinu troši domaće tržište. Nadamo se da bi izvoz gasa u 2023. mogao dostići 100 miliona kubnih metara”, ocenio je Tebun uoči najavljene, ali još i ne potvrđene posete alžirskog lidera Moskvi do kraja ove godine, a povodom potpisivanja strateškog partnerstva s Rusijom. Predsednik Tebun nagovestio je spremnost Alžira da višak električne energije na domaćem tržištu izvozi u Evropu i istovremeno gradi 270 kilometara dugi podvodni energetski kabl prema Italiji.

Gotovo istovremeno alžirsko ministarstvo energetike ovih dana istaklo je neslaganje s „nametanjem klimatskih ciljeva” o kojima nema opšte saglasnosti. Zvanični Alžir pritom nije precizirao kome je tačno upućena ova kritika. Najveća država Afrike pritom zna da je „Evropi očajnički neophodan alžirski gas”, kako procenjuje analitički institut „Geopolitical Intelligence Service” iz Vaduza u Lihtenštajnu. Ako je tako, koje su onda pregovaračke tehnike neophodne Briselu da dogodine obezbedi eventualno udvostručenje izvoza gasa iz Alžira u EU?

Zvanični Alžir ne otkriva karte. S jedne strane, neizvesno je na koje će poteze biti spreman na planu trgovine svojim gasom kada 15. februara stupi na snagu EU ograničenje maksimalno prihvatljive cene gasa pri nabavkama mesec dana unapred na TTF berzi u Holandiji. Na stranu što je jednako neizvesno da li će „Intercontinental Exchange”, američki operator te berze, kao što je već najavio, povući taj biznis iz Amsterdama negde drugde, možda i izvan Evrope.

I dok će Evropljanima tek prilikom nabavki gasa za zimu 2023/24. postati jasnije šta bi sve Alžir mogao smatrati značajnim za uvećani izvoz prirodnog i tečnog ka EU, Katar, vodeći svetski izvoznik LNG, nema dilemu. Politički potezi Brisela igraju značajnu ulogu u eventualnom daljem biznisu oko nabavki tog energenta, najavila je zvanična Doha nakon odluke Evropskog parlamenta (EP) da državljanima Katara nadalje zabrani pristup zdanjima te institucije. I to zbog finansijskog skandala koji prema istražnim nalazima Brisela povezuje visoke zvaničnike EP i lobističke grupe navodno na jaslama katarskog novca. Doha je naime ozbiljno zamerila Briselu što se pre izbijanja skandala u javnost, nije konsultovao za LNG izvoznikom na koga od 2026. ozbiljno računa Nemačka, kao i neke druge članice EU. „Odluka EP predstavlja lišavanje mogućnosti dijaloga. To bi moglo ostaviti posledice po međusobni biznis. Belgija ima značajan energetski oslonac na nabavci LNG iz Katara”, podsetila je Doha ovih dana Brisel.

U međuvremenu, gorak utisak na vodeće arapske izvoznike nafte, kao i mnoge druge međunarodne aktere, ostavila je ocena Đuzepa Borelja da je Evropa bašta, dok veći deo ostatka sveta predstavlja džunglu.

„Evropa je bašta. Mi smo podigli baštu. Sve funkcioniše. To je najbolja kombinacija političkih sloboda, ekonomskog prosperiteta i socijalne kohezije koju je čovečanstvo bilo u stanju da sačini, te tri stvari zajedno... Veći deo ostatka sveta je džungla i mogla bi da pokuša da osvoji baštu. Baštovani treba da krenu na džunglu. Evropljani moraju mnogo više da se bave svetom, u suprotnom, ostatak sveta će nas okupirati, na različite načine i različitim sredstvima.”

Ujedinjeni Arapski Emirati, ključni akter globalne energetske trgovine naftom i gasom, iz sastava OPEK plus, oštro je reagovao na te Boreljove reči. „Odbacujemo takvu ocenu kao neprikladnu i diskriminatornu”, reagovalo je Ministarstvo inostranih poslova i međunarodne saradnje UAE.,

''ZAPADNE SANKCIJE SU UZROK SKOKA CENA'' Evo kako će se prema Aleksandru Novaku kretati vrednosti gasa u narednom periodu

U međuvremenu je nemačka agencija za energetske mreže upozorava da stanovništvo i privreda najjače ekonomije EU ovih studenih dana pred Božić i Novu godinu nedovoljno štede gas, te nestašice struje deluju neminovno. Izgleda, ne samo u Nemačkoj.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading