ŠOKANTNO Nemački desničari sarađivali sa Hrvatima: Organizatori puča kupovali oružje u Zadru!
AFP

Aleksandar Rajhl, jedan od istaknutijih članova pokreta, živeo je u Hrvatskoj, gde se nastanio oženivši se Hrvaticom. Akciju nabavljanja oružja za Građane Rajha, sprečili su hrvatska policija i USKOK, a u zajedničkoj akciji s nemačkom policijom uhapšene su desetine osoba, među kojima i hrvatski državljani. Istraga je utvrdila da je deo oružja u Nemačkoj korišćen za likvidacije političkih protivnika desničara. List prenosi svedočenje Hrvata Martina M. koji je bio uključen u nabavku oružja.

- Aleksandra sam upoznao u Nemačkoj, bio mi je mušterija u mojoj automehaničarskoj radnji. Jednom mi je dao mali pištolj za samoodbranu, ali posle je zauzvrat tražio da mu u Hrvatskoj nabavljam oružje. On je imao ženu u Zadru. Jednom me je nazvao kada sam bio u Hrvatskoj i tražio da u Zagrebu preuzmem neki paket. Došao je neki Ivan u autu sa zadarskim tablicama i predao mi paket, ali sam ga posle otvorio jer je bio težak, a u njemu su bili PAP-ovka, kalašnjikov, dva pištolja i jedna mala puška s optičkim nišanom. Aleksandra je zanimalo automatsko i kratko oružje, pumparice, škorpioni i kalašnjikovi. Oružje koje sam za njega vozio u Nemačku bilo je namenjeno za desničarske stranke koje se naoružavaju - rekao je Martin hrvatskim inspektorima.

Ovo priznanje, ali i prisluškivanje razgovora krijumčara koje je sproveo hrvatski USKOK, dovelo je do nedavne osuđujuće presude pred sudom u Minhenu protiv Aleksandra Rajhla, Martina M. i još jednog pripadnika Građana Rajha, navodi „Jutarnji list“.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading