Aljbin Kurti
Foto: EPA/ARBEN LLAPASHTICA

"Trenutno nekoliko država članica Saveta Evrope, uključujući Nemačku i Francusku, spremaju se da blokiraju glasanje o pristupanju Kosova u maju, ignorišući snažnu preporuku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u aprilu", naveo je Knaus na društvenoj mreži "X".

 

 

Knaus podseća da su francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc pozvali Aljbina Kurtija da preduzme opipljive korake ka formiranju Zajednice srpskih opština kao uslov za članstvo u Savetu Evrope.

Knaus kaže da tu odluku prati kampanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića uključujući i, kako navodi, Vučićev lični apel francuskom predsedniku Makronu da ne dozvoli glasanje, kao i to što je Srbija opredeljena da kupi 12 francuskih borbenih aviona "rafal".

"Na svoju 75. godišnjicu, Savet Evrope je podeljen oko fundamentalnog pitanja: da li su pravne ocene i glasovi u PSSE bitni? Da li je članstvo po meri zasluga ili je samo političko", dodaje, između ostalog, Knaus.

Knaus ukazuje i da je kosovski premijer Aljbin Kurti izrazio svoju odlučnost da se zalaže za istopolne građanske zajednice u kontekstu pristupanja Savetu Evrope.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading