AKO FINSKA UĐE U NATO OSTAĆE BEZ DELA ZEMLJE? Prvi odgovor Rusije već stigao, na ovo su posebno bacili oko
Foto: Alo ilustracija

Rusija smatra da će ulazak Finske i Švedske u NATO promeniti celokupnu bezbednosnu situaciju, “pošto je alijansa neprijatelj Rusije”, kako je sredinom maja rekao prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

Ako dve zemlje uđu u alijansu kako se očekuje, bezbednosna mapa Evrope izmenila bi se na način koji se prethodno smatrao nezamislivim i koji će možda imati velike posledice po Rusiju. Sama odluka o prijavljivanju mogla bi naglo da promeni ukupnu stratešku situaciju. Sa Turskom na jugu NATO bloka i baltičkim državama koje zauzimaju sredinu istočnih linija alijanse, prisustvo Finske i Švedske na severu bi označilo upravo onu vrstu velikog saveza od kojeg strahuje ruski predsednik Vladimir Putin. Ironično, želeći da napadom na Ukrajinu spreči širenje NATO alijanse, Putin je invazijom, u stvari, doveo do njenog povećanja.

Prijem Švedske i Finske bi zbog procedure alijanse mogao da potraje mesecima, iako je Stoltenberg obećao da će NATO raditi na bržem prijemu.

Pretnje projektilima

Ruski “Gasprom” je već zavrnuo gas Finskoj, iako se ne očekuje da će je to mnogo “zaboleti”. Dok Helsinki većinu svog gasa uvozi od Rusije, ovaj energent čini manje od desetinu ukupne energetske potrošnje u Finskoj.

Više zabrinjavaju druge “mere” Rusije. Moskva je sredinom maja navodno premestila projektile sposobne da ispaljuju nuklearne bojeve glave blizu svoje granice sa Finskom – bezmalo mesec dana nakon što je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev najavio da će pojačati bezbednost duž zapadnih granica ukoliko te Finska i Švedska uđu u NATO – ukazujući da se tada ne može više govoriti o nenuklearnom statusu Baltika. Rojters je u maju podelio snimak konvoja od preko deset vojnih vozila koji se kretao niz autoput, uključujući sedam za koje se smatralo da nose ruske projektile "iskander".

Neki analitičari su zabrinuti da Rusija postavlja teren da zapreti razmeštanjem nuklearnog oružja blizu finske granice. Ali, i švedski i finski zvaničnici odbacuju takvu mogućnost, navodeći da Moskva već ima nuklearno sposobne projektile u svojoj Kaljiningradu svega 300 kilometara dalje.

Rojters je u aprilu preneo da je Rusija, sa kojom Finska deli granicu od 1.300 km, saopštila da će u slučaju zelenog signala za NATO iz Stokholma i Helsinkija rasporediti svoje nuklearno oružje i hipersonične rakete u svojoj baltičkoj enklavi Kalinjingrad, stišnjenoj između Letonije – takozvane “Ahilove pete” NATO – i Poljske.

Dok bi se najveće švedsko ostrvo, Gotland, moglo naći na liniji fronta u slučaju potencijalnog sukoba između Rusije i Švedske, i Finska ima teritoriju koja bi se mogla naći “na nišanu” Moskve nakon izražavanja želje za prijem u NATO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading