MAKRONOVA ISTINA ZABOLELA UKRAJINCE Usledio oštar odgovor Kijeva
Foto: EPA

U razgovoru za regionalne novine Makron je rekao da je Putinu poručio da je napadom na Ukrajinu načinio "istorijsku i fundamentalnu grešku za sebe, svoj narod i za istoriju", podseća Jutarnji list i navodi da psihologija ima veliku ulogu u našim postupcima, a sa psihološkog stanovišta poznato je da ljudi teško prihvataju neugodne istine, jer ne kaže se uzalud da istina boli.

Kineski borbeni lovac krenuo ka australijskom avionu punom putnika! - Alo.rs

"Mislim da se izolovao. Izolovati se - to je jedna stvar, ali biti sposoban izvući se iz toga - to je težak put. Rusija ne treba biti ponižena, tako da onog dana kada prestane borba, možemo omogućiti izlaz diplomatskim sredstvima", kazao je francuski predsednik.

Odgovor Kijeva bio je očekivano žestok. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na Tviteru je oštro odbacio Makronovu logiku rekavši da takvi pozivi "mogu samo poniziti Francusku i bilo koju drugu zemlju koja uputi takav poziv".

Ukrajinska reakcija je očekivana, u zemlju pristižu ogromne količine modernog zapadnog naoružanja, a Rusi očigledno nemaju moć da slome Ukrajince. Ukratko, prilično brzo moglo bi da dođe do ravnoteže na ratištima, a na pojedinim delovima možda čak i do ukrajinskog oslobađanja okupiranih delova zemlje.

Međutim, vojni eksperti gotovo jednoglasno procenjuju da ne treba tako skoro očekivati pobednika jer, jednostavno govoreći, ni Rusi ni Ukrajinci nisu dovoljno snažni da mogu pobediti niti su tako slabi da bi mogli izgubiti na ratištu.

To znači da će, pre ili kasnije, morati doći do političkog rešenja, jer ovde se ne radi smo o Kijevu i Moskvi nego i o Evropskoj uniji, koja takođe trpi zbog ovog sukoba, a sve govori da će trpeti još više u mesecima koji stižu.

Najavljeni prekid uvoza ruske nafte imaće posledice i po Europu, od inflacije i verovatne energetske krize do nastavka političkih trvenja. Sada su to Mađari, ali nije isključeno da uskoro i drugi počnu "zanovetati" budu li Ukrajinci ustrajali na nastavku rata.

Gruba je istina da će se na kraju doći na Makronov zaključak po kom Rusiju ne treba poniziti jer inače neće biti ništa od diplomatskog rešenja.

Naravno, uz uslov da Vladimir Putin nije potpuno poludeo pa ne odluči da nastavi da ratuje verujući da će njegova vojska na kraju razbiti Ukrajince. S obzirom na to koliko je iracionalan napad na Ukrajinu, ni tu soluciju ne treba a priori odbaciti, ali ipak je teško očekivati dugotrajan nastavak rata visokog intenziteta.

To znači da će za dva, pet ili deset meseci doći do pregovora. Koji neće niti mogu biti kratki, a kamoli lagani te će se zapravo tada videti u kolikoj su meri zapadne liberalne demokracije spremne stati iza načela na kojima su izgrađene, poput pravde i zaštite manjih od velikih.

Biće to glavni test stvarne vrednosti Makronovog zaključka, a to je kako ne poniziti Rusiju, s kojom će na kraju morati sarađivati, a istovremeno pritom ne žrtvovati Ukrajinu, koja se herojski bori. Konačno rešenje ove jednačine s puno nepoznanica uveliko će uticati na izgled Evrope i sveta u nadolazećim decednijama, piše Jutarnji list.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
rwrw

08.06.2022 01:39

hehehe videcemo ko ce biti ponizen na kraju...