"NA PRAVOJ STRANI ISTORIJE" Bocan-Harčenko otkrio stav Rusije prema Kosovu, ovo je njegova poruka Srbiji
Jutjub/ Color Media Communications

Prijemu u Ambasadi Rusije prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, predsednik parlamenta Ivica Dačić, ministri Nikola Selaković, Siniša Mali, Nenad Popović, Aleksadar Vulin, Nebojša Stefanović, Maja Popović, Anđelka Atanasković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, kao i srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik.

Tanjug

 

Ambasador Rusije je istakao da istrajno radi na razvoju odnosa dve zemlje uz želju i cilj da se oni razviju na najbolji način, a partnerstvo dva naroda bude još sveobuhvatnije i sadržajnije.

Vučić: Ovo sam hteo da tražim od Lavrova - Alo.rs

Bocan-Harčenko je rekao da je na ovako važan dan, pred nadolazeći praznik, nemogće zaobići to da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov onemogućen da dođe u Beograd, ocenjujući da ta činjenica najasnije pokazuje pritisak na Srbiju, ali i to da je Srbija snažna i da ne pristaje na zahteve.

- Na Zapadu su stvorili histeriju oko najavljene posete, jer im je bilo jasno sa kakvim velikim srcem će biti dočekan u Beogradu - rekao je Bocan- Harčenko i naglasio da zapadna Evropa ne želi da čuje istinu, šta je realno i šta je stav oko Kosova.

Ambasador je poručio da Rusija ne menja stav o Kosovu, da on ostaje isti, kao i stav o BiH i Dejtonskom sporazumu.

Naglasio je da je Rusija, kao i Srbija, u najboljoj fazi razvoja, što je rezultat rada rukovodstva obe zemlje, a to je, sa obe strane najbolja predpostavka za saradnju.

Bocan-Harčenko je rekao da su Srbija i Rusija unapredile onose na svim poljima zahvaljujući tome što Beograd ne prihvata da uvede sankcije Moskvi.

Foto: Printscreen

 

Ambasador je pomenuo i situaciju u Ukrajini i dodao i da će nalozi vrhovnog komandata Vladimira Putina koji se tiču specijane vojne operacije biti izvršeni u potpunosti u cilju zaštite ruskog naroda.

Naglasio je da Rusija nema sumnju da je na pravoj strani istorije.

- Ako ima onih u Evropi, i ne samo u Evropi, koji sumnjaju, mi nemamo sumnje da će im za koju godinu sve biti jasno. Ovo je istina i Rusija je primorana da posle više političkih i diplomatskih pokušaja povuče težak korak - koji je imao samo jednu opciju", rekao je on.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, opozicionih stranaka, diplomatskog kora, kao gradonačelnici Beograda i Niša Zoran Radojičić i Dragana Sotirovski, te bivši predsednik Tomislav Nikolić.

Dan Rusije obeležava se 12. juna, na dan kada je 1990. godine održan prvi Kongres narodnih poslanika Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike, na kojem je bila doneta Deklaracija o državnom suverenitetu Rusije.

Godinu dana kasnije, toga dana održani su prvi svenarodni izbori na kojima je za predsednika izabran Boris Jeljcin koji je 1992. godine 12. jun proglasio praznikom i neradnim danom. Zvanicni naziv - Dan Rusije - praznik je dobio 2002. i slavi se u celoj zemlji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading