BELA KUĆA U RASULU? Bajdena napuštaju i najbliži saradnici, moral zaposlenih naglo opada, a ovo je razlog
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Moral američkog predsednika Džoa Bajdena i njegovih zaposlenih u Beloj kući naglo opada jer se čini da administracija nije u stanju da reši navalu izazova koji su zahvatili zemlju, navodi se u članku u Politiku.

Politiko tvrdi da je razgovarao sa pet zvaničnika Bele kuće i demokrata "bliskih administraciji koji nisu ovlašćeni da javno razgovaraju o internim razgovorima", koji kažu da su unutrašnje tenzije u Beloj kući porasle dok se pomoćnici bave "upiranjem prstom" i panikom zbog promene osoblja.

- Predsednik Džo Bajden i njegovi pomoćnici su sve više frustrirani zbog svoje nesposobnosti da preokrenu tok reke izazova koji prete da preplave administraciju - piše Politiko.

Među preprekama, u članku se navode pitanja poput rastuće globalne inflacije, rasta cena goriva, ruske ofanzive u Ukrajini, potencijalnog ponovnog izbijanja pandemije, prava na abortus i nemogućnosti Kongresa da usvoji sveobuhvatan zakon o oružju.

Izvori Politik-a su takođe izjavili da je Bajden postao posebno ogorčen zbog toga što su njegovi rezultati u anketi pali ispod broja njegovog prethodnika Donalda Trampa, koga Bajden navodno privatno naziva "najgorim predsednikom u istoriji" i "egzistencijalnom pretnjom demokratiji nacije".

- Mnoge stvari su van njegove kontrole i mi smo frustrirani i sve demokrate, ne samo Bela kuća, treba bolje da podsete Amerikance koliko bi strašno bilo da republikanci preuzmu kontrolu - rekla je viša pomoćnica Bajdenovog tranzicionog tima Adrijen Elrod, a prenosi Politiko.

Bela kuća takođe navodno planira da pojača napade na republikansku stranku uoči predstojećih izbora. Međutim, taj zadatak je takođe komplikovan nedavnim masovnim egzodusom komunikacionog osoblja administracije, uključujući sekretaricu za štampu Bele kuće Jen Psaki, kao i nekoliko zamenika saradnika za štampu.

Bela kuća navodno planira da ponovo stavi Bajdena u centar pažnje tako što će ga naterati da obavi niz putovanja i istaći napredak koji se postiže, čak i ako je samo postepen.

Jedna osoba "bliska predsedniku" rekla je za Politiko da se nekoliko ljudi u administraciji zalagalo za to da Bajden "pokaže više svog istinskog, bliskog karaktera, iako je sklon gafovima" i dozvoli se više da "Bajden bude Bajden".

Zamenik sekretara za štampu Bele kuće Endrju Bejts odgovorio je na članak Politika navodeći da je "ovaj prikaz Bele kuće jednostavno odvojen od stvarnosti". Takođe je primetio da nijedna od tvrdnji u članku nikada nije verifikovana sa komunikacionim timom Bele kuće pre objavljivanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading