OPASNA PREVIRANJA U PAKISTANU Svrgnut premijer Imran Kan, izabran novi
EPA/SOHAIL SHAHZAD

Izbor novog premijera održan je usred političkih previranja u Pakistanu zbog kojih je prethodni premijer Imran Kan zbačen nakon što je pokušao da raspusti nacionalni parlament i organizuje vanredne izbore.

Pakistanska nacionalna skupština izabrala je Šehbaza Šarifa za novog premijera zemlje nakon što je njegov prethodnik Imran Kan zbačen sa funkcije. Oko 174 poslanika, više od polovine Narodne skupštine, glasalo je za kandidaturu Šarifa, koji predvodi opozicionu stranku Pakistanska muslimanska liga-N.

Šehbaz Šarif sada može da formira sopstvenu vladu, koja će raditi do sledećih opštih izbora u zemlji, koji su zakazani za avgust 2023. godine. Novopečeni premijer je obećao da će izvršiti promene u Pakistanu nazivajući svoj izbor "pobedom demokratije".

Novi premijer je takođe nazvao svog prethodnika "lažovom" upozoravajući da Pakistan trenutno ide ka najvećem budžetskom i trgovinskom deficitu u svojoj istoriji posle mandata Imrana Kana.

Poslanici Pakistanskog pokreta za pravdu (Pakistan Tehreek-e-Insaf) na čelu sa Imranom Khanom bojkotovali su izbore i napustili Nacionalnu skupštinu u znak protesta. Kandidat ove stranke za mesto novog premijera, bivši ministar spoljnih poslova Šah Mahmud Kureši, najavio je da će poslanici PTI-ja napustiti mesta u Narodnoj skupštini.

Pakistanski premijer svrgnut u teško dobijenom glasanju o nepoverenju

Izbori su održani usred političkih previranja koja su trajala više od nedelju dana nakon pokušaja opozicionih partija da izglasaju nepoverenje tadašnjem premijeru Imranu Kanu. Pokušaj, preduzet 3. aprila, osujećen je nakon što je Kan savetovao predsednika Arifa Alvija da raspusti Narodnu skupštinu i stoga raspiše prevremene izbore.

Taj potez je, međutim, poništio pakistanski Vrhovni sud, koji ga je proglasio neustavnim. Narodna skupština se zatim ponovo sastala 10. aprila, uspešno usvojivši zahtev za izglasavanje nepoverenja i time svgnula Imrana Kana. Svrgnuti premijer je zauzvrat optužio SAD da stoje iza zavere da ga opozicione stranke zbace. Vašington je negirao da ima bilo kakve veze sa glasanjem.

Danska kupuje dva miliona tableta joda "za slučaj nuklearne nesreće u neposrednoj blizini" - Alo.rs

Opozicione stranke, ujedinjene u savezu Pakistanskog demokratskog pokreta, optužile su Imrana Kana za loše upravljanje ekonomijom zemlje, kao i za progon političkih protivnika.

Kan je na vlast došao 2018. godine, odvojivši se od dugogodišnjeg političkog rivalstva između dve političke snage – porodica Buto i Šarif, koje su decenijama dominirale politikom Pakistana.

Članovi obe porodice suočavaju se sa optužbama za korupciju i nedolično ponašanje, što su oni negirali, a i sam novoizabrani premijer Šehbaz Šarif je na kauciji u procesu protiv njega za pranje novca. Sud je produžio ovaj poslednji po njegovom izboru do 27. aprila.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading