Putin i Navaljni
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Navaljni, koji je imao 47 godina kada je umro, bio je Putinov najžešći domaći kritičar.

Njegovi saradnici, koje su vlasti označile kao ekstremiste, optužili su Putina da ga je ubio i rekli su da će pružiti dokaze koji će podupreti njihovu tvrdnju.

Kremlj je negirao bilo kakvu umešanost države.

Prošlog meseca Putin je smrt Navaljnog nazvao „žalosnom“, istakavši da je bio spreman da preda zatvorenog političara Zapadu putem razmene zarobljenika pod uslovom da se Navaljni nikad ne vrati u Rusiju.

Navaljnijevi saradnici rekli su da su se vodili takvi pregovori.

Volstrit žurnal je, pozivajući se na neimenovane ljude upoznate s tim pitanjem, objavio u subotu da su američke obaveštajne agencije zaključile da Putin verovatno nije naredio da se Navaljni ubije u februaru.

Ipak, Vašington nije oslobodio ruskog lidera ukupne odgovornosti za smrt Navaljnog, uzimajući u obzir da je Navaljni godinama bio na meti ruskih vlasti, da je zatvoren pod politički motivisanim optužbama, kao i da je otrovan 2020. nervnim agensom.

Aleksej Navaljni

Tanjug/Ap

 

Kremlj negira umešanost države u trovanje Navaljnog 2020. godine.

Agencija Rojters nije mogla nezavisno da proveriti navode Volstrit žurnala koji se pozvao na izvore po kojima je spomenuta ocena „široko prihvaćena unutar obaveštajne zajednice te da je deli nekoliko agencija, uključujući CIA-u, Kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe SAD-a i obaveštajci Stejt departmenta“.

Američka se procena temelji na nizu informacija, uključujući neke klasifikovane obaveštajne podatke i analizu javno dostupnih podataka, uključujući vreme smrti Navaljnog i činjenicu da je time zasenjen Putinov reizbor u martu, navodi Volstri žurnal pozivajući se na neke od svojih izvora.

Jedan od glavnih saradnika Navaljnog Leonid Volkov ocenio je spomenute teze naivnim i smešnim.

(Reuters)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading