NA POMOLU NOVI RAT Sprema se vojna intervencija?! (VIDEO)
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija A.V.

U sredu je Ačakzaj na svojoj platformi za društvene mreže Ks objavio da bi Pakistan mogao brzo da interveniše u Avganistanu i pripoji koridor Vahan, čime bi sebi obezbedio pristup centralnoazijskim zemljama.

Vakhan koridor predstavlja uski pojas zemlje u severoistočnom delu Avganistana, graničeći se sa Tadžikistanom, Pakistanom i Kinom, funkcionišući kao tampon zona između Avganistana i njegovih suseda.

Ovaj koridor je cenjen zbog svoje neverovatne prirodne lepote, uključujući dramatične planinske krajolike, visoke vrhove i šarenu reku Pandž koja protiče kroz dolinu.

Historijski, Vahan koridor je bio važan trgovinski put koji je spajao Centralnu Aziju sa Južnom Azijom i Bliskim Istokom, igrajući ključnu ulogu u mreži Puta svile.

Danas, Vakhan koridor i dalje predstavlja jedan od najizolovanijih i najmanje razvijenih delova Avganistana, sa oskudnom infrastrukturom i retkom populacijom koju čine etničke grupe Vakhi i Kirgizi.

Uprkos svojoj odvojenosti, koridor Vakhan privlači avanturiste i istraživače zbog svog jedinstvenog kulturnog nasleđa, divljih životinja i drevnih arheoloških lokaliteta, čineći ga intrigantnim mestom za istraživanje.

Na izjave Ačakzaja, talibani u Avganistanu su odgovorili na pakistanski vazdušni udar na Host i Paktiku lansiranjem raketnih napada na položaje pakistanskih bezbednosnih snaga duž granice.

Dok tenzije rastu, Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP) je intenzivirao svoje napade u severozapadnim oblastima Pakistana.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading