EVROPO, HLADNO LI JE? Moskva se samo smeška, inaćenje Putinu skupo košta Francuze i Nemce
EPA/ALEXEY NIKOLSKY

Cena gasa u holandskom TTF, referentna cena gasa za Evropu, skočila je za 10 odsto na novi rekord od 165 evra po megavat-satu nakon što je gas koji je ulazio u Nemačku u kompresorskoj stanici Mallnov pao na nulu. Tokovi su preusmereni na istok u Poljsku.

Cene gasa u Evropi dostigle su rekordnu vrednost.

Evropski NatGas trguje po ceni ekvivalentnoj barelu nafte od 340 dolara.

U poređenju sa američkim NatGasom, koji je 15 godina trgovao u normalnom rasponu, stvari su izmakle kontroli...

Ruski Gasprom  stalno je smanjivao gas za Evropu pošto je sertifikacija kontroverznog gasovoda "Severni tok 2" odložena verovatno do jula. Nepostojanje novih tokova u Evropu primorava komunalne kompanije da isprazne svoja skladišta gasa (već na sezonskim minimumima). Neka komunalna preduzeća su morala da ponovo pokreću generatore fosilnih goriva kako bi izbegla prekid u mreži.

Energetska kriza se pogoršala u poslednjih nekoliko dana jer Francuska; obično, izvoznik energije, očajnički traži uvoz, pa čak i ponovo pokreće generatore koji sagorevaju gorivo jer je najveća elektroprivreda u zemlji, Electricite de France SA, zaustavila četiri nuklearna reaktora koji čine 10% nuklearnog kapaciteta zemlje, opterećujući električne mreže dok se kontinent bori sa hladnim vremenom.

„To ilustruje koliko je ozbiljno kada zapravo počinju da sagorevaju mazut i uvoze iz svih ovih zemalja“, rekao je Fabijan Roningen, analitičar u Ristad Enerdžiju. „Sva neočekivana održavanja izazivaju i izuzetno visoku cenu snabdevanja, što se odražava i na tržišne cene.

30% nuklearnih kapaciteta Francuske biće van mreže u narednim nedeljama. Nemačka će sledeće godine izgubiti oko polovine svog nuklearnog kapaciteta. Kako zima na severnoj hemisferi počinje, kontinent će biti u (ne)milosti majke prirode.

Još jedno pitanje koje se otvara ove nedelje je to što je nemačka proizvodnja energije iz hiljada vetroturbina pala na minimum za pet nedelja jer hladno vreme opterećuje mrežu.

Kao rezultat naprezanja mreže, nemačke cene električne energije su porasle za 30% na rekordnih 431,98 evra po megavat-satu.

Izgleda da se evropska energetska kriza ubrzava i da bi mogla da se još više pogorša jer se očekuje da će hladno vreme potrajati narednih nedelja, piše Zero Hedge.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Vuk

22.12.2021 06:00

Gospodine Putin, samo recipročno, jedino je to REŠENJE za zapadnjački bezobrazluk.

Неша

22.12.2021 07:37

Кад дуне северац одједном сви забораве на екологију.