NISMO NI SVESNI ŠTA JE VUČIĆ UČINIO ZA SRBIJU! Zbog energetske krize, građani EU će platiti 350 milijardi evra!
Sajt predsednika Rusije

- Energetska kriza 2022. koštaće evropske potrošače više od 350 milijardi evra. Vlade ne mogu ostati po strani - rekao je grčki ministar životne sredine i energetike Kostas Skrekas na Savetu ministara za životnu sredinu EU.

On je istakao i da se Savet održava u izuzetno kritičnom trenutku zbog značajnog povećanja cena struje i gasa i dodao da je ključno preduzeti inicijative kako bi se stvorio evropski mehanizam za podršku domaćinstvima i preduzećima u suočavanju sa međunarodnom energetskom krizom.

- Ako se potvrde tržišne prognoze, evropski građani će morati da plate dodatnih 350 milijardi evra u 2022. zbog viših cena struje i gasa. Suočeni sa ovom izuzetnom situacijom, ne možemo ostati ravnodušni. Mora postojati evropski mehanizam na centralnom nivou za podršku ugroženim domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima suočenim sa tako značajnim povećanjem troškova energije - rekao je Skrekas.

Podsetimo, Evropa poslednjih meseci doživljava energetsku krizu. Značajan rast evropskih cena gasa počeo je u aprilu i maju, kada je prosečna spot cena TTF kretala između 250 i 300 dolara za hiljadu kubnih metara. Poslednjih dana leta ugovorna cena za dan unapred je premašila 600 dolara i već početkom oktobra prešla je granicu od 1.000 dolara. Jutrs je, prema podacima sa londonske ICE berze, cena gasa premašila nivo od 1.800 dolara za 1.000 kubnih metara prvi put od oktobra.

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić napravio je istorijski sporazumu o ceni gasa sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, po kojem će Srbija dobila cenu od 270 dolara po hiljadu kubnih metara gasa u narednih šest meseci. 

Cena gasa nezaustavljivo raste, skočila na 1.800 dolara

Januarski fjučersi gasa na holandskom TTF čvorištu skočili su na otvaranju današnjeg trgovanja na 1.803 dolara za 1.000 kubika, odnosno na 154,35 evra po MWh, izveštava Tas s.

Ruski gasni holding Gasprom nije rezervisao za 21. decembar kapacitete za tranzit prirodnog gasa preko gasovoda Jamal Evropa koji prolazi preko Poljske.

Zbog toga je jutros obustavljen fizički dotok gasa u Nemačku preko tog cevovoda.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Miki

22.12.2021 04:00

Ja sam svestan toga šta su Rusija i Putin učinili za Srbiju i hvala im. A ovi iz EU čitam pre neki dan opet produžilisankcije Rusiji. Definitivno nisu normalni.