POSLEDICE OGRANIČENJA CENE RUSKE NAFTE TEK SLEDE!? Analiza međunarodne analitičke platforme East Asia Forum
Foto: Shutterstock

 Respektabilna analitička kuća iz Londona je iznela stav da ograničenje cene od 60 dolara po barelu za rusku naftu, nametnuto od strane EU i G7, može destabilizovati tržište i imati nepredviđene posledice. Trenutni kupci ruske nafte , Indija i Kina, mogu zahtevati još veće popuste na isporuke jer znaju da Rusija ima ograničene mogućnosti. Ako cene ruske nafte padnu ispod troškova proizvodnje, procenjenih na 35-40 dolara po barelu, Rusija može privremeno obustaviti izvoz nafte ili potpuno zaustaviti proizvodnju. 
 Dodatni problem bi svakako prestavljalo ponovno pokretanje ruskih naftnih operacija nakon zastoja što bi, sasvim sigurno, bilo težak i dugotrajan proces sa kojim bi se neminovno odgađala isporuka ruske nafte na tržište.
Tako destabilizovano tržište nafte moglo bi biti pogubno za globalnu ekonomiju. To bi trajno smanjilo globalne zalihe nafte, dodatno podižući ionako visoku cenu energije što bi svakako doprinelo daljem rastu inflacije. Takve okolnosti bi podstakle američke Federalne rezerve i druge centralne banke da nastave sa svojim agresivnim monetarnim stavovima smatra analitički centar East Asia Forum.


Šta preduzima Rusija?


Vlasti iz Kremlja su u ponedeljak 06.02.2023. zabranile domaćim izvoznicima nafte da uključe mehanizme ograničenja cena nafte u svoje ugovore. Naloženo im je da prijave carini i Ministarstvu energetike svaki pokušaj nametanja ograničenja cena. Ruski zakon takođe poziva nadležno ministarstvo energetike da do 1.marta razradi pristup za praćenjecena ruske nafte.
To je sada u fokusu od 05.02.2023. kada su nastupile najnovije sankcije na rusku naftu.
Bez obzira na eskalaciju ratnih sukoba na istoku Ukrajine, suprotna strana nastavlja da se snabdeva ruskom naftom preko Bugarske, što ukazije na postojanje dvostrukuh aršina od strane vodećih zapadnih zemalja ,jer sa jedne strane donose pakete sankcija, a sa druge strane učestvju u njihovom kršenju.
Takve mogućnosti su otvorene nakon što je Bugarska u decembru dobila mogućnost olakšanja od evropskih sankcija, što joj dozvoljava takav izvoz do kraja 2024. godine. Kao razlog za takve okolnosti navodila se neophodnost ograničenja rizika po životnu sredinu i sigurnost, jer se takvi proizvodi ne mogu bezbedno skladištiti u zemlji.
De fakto, jedini proizvođač gasnih ulja uključujući i dizel u Bugarskoj je rafinerija u Burgasu, u vlasništvu ruske naftne kompanije Lukoil. Rukovodstvo kompanije pak tvrdi da gorivo prodaje za skoro 500 bugarskih kompanija i da ne radi direktno sa Ukrajincima.
Prema zvaničnim statističkim podacima (Bugarskog nacinalnog stastističkog univerziteta) u januaru ove godine Ukrajina je od Bugarske kupovala veliku količinu goriva.
Preko 90% gasa koje se isporučuje iz Bugarske u Ukrajinu je gasno ulje (uglavnom dizel). Isporuke benzina su takođe porasle u poslednjih šest meseci.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading