Aleksandar Vučić
Alo!/Marko Metlaš

 

Aleksandar Vučić

Alo!/Marko Metlaš

Aleksandar Vučić, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je večeras oko 21.00 sati u Tiranu u atmosferi napetosti.

Napetost je izazvala izjava kosovskog predsednika Hašima Tačija da je sa albanskim premijerom Edijem Ramom, inače domaćinom sutrašnjeg regionalnog sastanka, razgovarao o ujedinjenju albanskog faktora, potpunom otvaranju granice između Albanije i tzv. Kosova i pripajanju Preševske doline.

"LAZAR", "MILOŠ", UBICE TENKOVA... Srbija je najmoćnija vojna sila na Balkanu, a u Nišu će se građani diviti ovim naoružanjem!

Rama nije davao izjave o tom razgovoru, ali nije ni demantovao, iako će sutra biti domaćin regionalnim liderima na sastanku Procesa Brdo Brioni, zamišljenog upravo kao platforma za smanjenje tenzija i veću saradnju u regionu.

Predsednika Vučića u Tirani su "dočekali" i protesti pripadnika Samoopredeljenja Aljbina Kutrija iz Prištine, sa kojeg je, uz zastave tzv. OVK, poručeno da su i Vučić i srpski lider iz BiH Milorad Dodik - nepoželjni.

Vučić je uoči dolaska, a na vest o demonstracijama, rekao da ga protesti ne zanimaju i da je "na demonstracije navikao".

Na teme razgovora Rame i Tačija u međuvremenu je reagovao šef srpske diplomatije Ivica Dačić, upozorenjem da ne vidi o čemu sada predsednik Aleksandar Vučić uopšte ima da priča sa Federikom Mogerini, sa kojom se, inače, sastaje večeras u 22.00 sati, ili, kaže Dačić, sa drugim svetskim zvanicnicima "dok se svi prave gluvonemi pred ovakvim otvorenim pretnjama velikoalbanskog faktora? ".

PRIZNANJE NEZAVISNOSTI KOSOVA DOVEDENO U PITANJE Potez od kog Priština drhti! Predsednik Vučić sa Salvinijem: Srbija stvara savezničku mrežu i ima samo jedan cilj!

Dačić istovremeno ukazuje da se na ovakve ideje o promeni granice ne reaguje, čak ćute i oni koji se neprestano pozivaju na "sveti princip" nepromenljivosti granica.

Predsednik je, inače, ranije danas o sastanku sa Mogerini, koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, rekao da očekuje da će ponovo dobiti podršku za nastavak dijaloga i da će dobiti istu poruku kao i u Berlinu.

Hašim Tači, Aleksandar Vučić, Federika Mogerini

EU

Hašim Tači, Aleksandar Vučić, Federika Mogerini, Foto: EU

On je naglasio da se potpisani sporazumi ne smeju kršiti:

"Ne možete to da radite, i to mora da bude jasan stav Evrope. Kada to bude jasan stav Evrope, onda će Priština morati to da poštuje. To nije pitanje njihove tvrdoglavosti, već snage i jasnoće stava Evrope", rekao je predsednik Vučić i dodao:

"Niko ne može da me ubedi u drugačije".

OVAKO DRAGAN DELI "VASPITNE" Pogledajte kako Đilas udara huligana koji je napao deku na Trgu republike, a sve tokom napada na zgradu RTS-a kako bi ga OBUZDAO! (VIDEO)

Mogerini je večeras u Tirani već izjavila da trenutno ne vidi uslove za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Ona kaže da je preduslov za to povlačenje ili suspenzija tarifa i da odgovornost sada leži u rukama Prištine.

"Ubeđena sam da, ako bi se tarife povuke večeras, sutra ujutru bih sazvala novu rundu dijaloga. To bi bilo teško i bolno, kao i obično, ali možda i produktivno. Međutim, u odsustvu pogodne atmosfere, ja ne vidim pesrpektivu nastavka dijaloga. Sada odgovornost leži u rukama onih koji odlučuju na Kosovu", pručila je Mogerini.