Diković
Foto: Alo/Alo

PIŠE: Gordana Janićijević

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković u intervjuu za Alo! poručio je da je situacija na Kosovu i Metohiji u ovom momentu toliko složena da bi svaka ishitrena reakcija mogla skupo da nas košta. Uveren je da moramo da budemo mudri i strpljivi jer „točak istorije se okreće“. Naveo je i da se zalaže za odmrzavanje redovnog služenja vojnog roka jer, iako je možda nepopularna u ovakvoj konstelaciji međunarodnih odnosa i položaja Srbije, to je neophodna mera. Sa njim smo razgovarali i o drugim aktuelnim temama.

Kako ste doživeli ponovni paralelizam između Prištine i Beograda, pretnju uvođenja sankcija i nama i njima?

- Zašto? Zato što smo Srbi i zato što se nalazimo tu gde smo vekovima postojali i opstajali? Pa sada je sve tako jasno vidljivo! Kao na dlanu se vidi ko šta i kako radi, bez obzira što je međunarodna zajednica sve to sama i stvorila, idući čak dotle da je 1999. godine vodila i rat kako bi Kosovo bilo samostalna država.

Bili ste u poziciji da sarađujete sa KFOR-om. Kakva su iskustva?

- Profesionalno, to je bilo korektno. Vojnički. Ali su oni malo pomalo odstupali od važećih dokumenata na osnovu kojih su došli. Možda su u startu imali pogrešnu sliku o svom zadatku i situaciji na KiM, pa su došli da štite Albance, nemajući predstavu da i Srbi mogu da budu ugroženi.

Malo naivno, imajući u vidu njihovu opredeljenost ka albanskoj strani...

- Tačno. Mimo rezolucije 1244, počeli su od UČK da prave kosovske bezbednosne snage. NATO  timovi su počeli sa njihovom obukom i opremanjem da bi im na kraju dali duge cevi i skoro napravili vojsku od njih, kojoj je osnovni cilj da zaokruži državnost tzv. Kosova nad celom teritorijom KiM.

I onda da je priključi NATO?

- Da, to jeste definitivni cilj.

Uz to, lični cilj Aljbina Kurtija je da se pripoji Albaniji i da preuzme rukovođenje od Rame, recimo.

- Njih su najznačajnije zemlje priznale. Ulaze u međunarodne institucije i jednog dana mogu da kažu da je to njihova unutrašnja stvar.

Po tom principu i Republika Srpska bi mogla da se pripoji Srbiji. Ali tu važe drugačiji aršini...

- Nažalost. Zato nama valja da budemo mudri i strpljivi. Ima jedna izreka da kaplja kamen dubi. Točak istorije se okreće. Doduše sporo, ali se okreće. Ja čvrsto verujem da će se odnos snaga u svetu promeniti, da će se ponovo poštovati međunarodno pravo, da će biti pravde za male, da će se i oni pitati o svetskim tokovima. Dakle, mudrost, strpljenje, jedinstvo, koga, nažalost, nema i oko tako važnog pitanja kao što je Kosovo i Metohija. Treba se čuvati onih kojima može da se pomrači um pa da priznaju nezavisnost Kosova.

Šta je značilo podizanje borbene gotovosti Vojske Srbije na najviši nivo?

- Naše bezbedonosne službe dnevno prate i procenjuju bezbednost u Srbiji, posebno na KiM, i u zemljama u okruženju. Očigledno je da je u trenutku izdavanja takve naredbe situacija bila dramatična i da je bezbednost naših ljudi na KiM bila ugrožena. I u političkom i u vojnom vrhu postoji opšta saglasnost da je obaveza Srbije, a vojske kao izvršioca, da se više nikada i nigde ne dozvoli pogrom kao što je bio slučaj 2004. godine na KiM.

Ljubiša Diković

Foto: Alo!

 

 

 Šta ćemo sa svakodnevnom psihičkom torturom, unošenjem nemira, nesigurnosti, nesuvislim hapšenjima?

- To je strašno! Sada su počeli sa hapšenjem nevinih ljudi! Imaju pune fioke tih nekakvih spiskova Srba za hapšenje, što podstiče proces koji traje godinama - tihog iseljavanja. Jedna po jedna porodica napuštaju KiM i sele se u centralnu Srbiju. Sve ih je manje. I to jeste Kurtijev cilj.

Srbija bi bila pretvorena u geto kada bi tzv. Kosovo bilo primljeno u Interpol. Pola Srbije bi bilo na poternicama.

- Tačno tako.

U Hrvatskoj se Srbi i dalje hapse i sudi se čoveku čiji je identitet zamenjen.

- Nažalost, sve to se radi uz blagoslov tzv. međunarodne zajednice.

 Kako se izboriti sa svim tim dok se ne desi neka nova preraspodela odnosa svetskih sila gde će, kao nekada, vladati sila prava, a ne pravo sile?

- Mudrost, strpljenje i jedinstvo oko najbitnijih pitanja u društvu, a sigurno najvažnije je pitanje KiM. Ama, mi razgovaramo sa Nemcima, Francuzima, Amerikancima, sa svima koji nam dođu, samo međusobno ne možemo da razgovaramo! A moramo! Moramo da se pomirimo da je sadašnja vlast demokratski izabrana na izborima, da ju je izabrala većina građana i da ne može da se menja na ulici. Do novih izbora je tako i ona predstavlja volju većine građana u Srbiji i mora da se poštuje. Vidimo da je vlast otvorena za razgovore sa onima koji ne dele njihovo mišljenje. Ne razumem otkud toliki animozitet prema razgovoru. A mora da se razgovara.

Kako ocenjujete stanje u srpskoj vojsci danas?

- Srpska vojska danas je neuporedivo opremljenija, borbeno spremnija, nemerljivo je bolji standard. Plate su solidne, mada smatram da treba da budu i veće, obezbeđuju se stanovi. Smatram da bi Ministarstvo odbrane moralo da zaokruži sistem odbrane RS, a u sklopu toga zalažem se za odmrzavanje redovnog služenja vojnog roka. Možda je nepopularno, ali je u ovakvoj konstelaciji međunarodnih odnosa i položaja Srbije to neophodna mera.

 

Pobuna vagnerovaca  je bila smešna

Koje je vaše mišljenje o pobuni u Rusiji?

- Oružana pobuna sa nekoliko hiljada vojnika i kolonom vozila od nekoliko kilometara koja ide na Moskvu i Putina, gde su na topovskim i tenkovskim cevima bile pokrivke, jasno govore da im namera nije bila da pucaju, deluje krajnje neozbiljno.

Ali pustiti ih na 200 km od Moskve, pa da su i najmiroljubiviji, a nisu jer su ubili sedmoro pilota...

- Kada se nešto planira, postavi se jasan cilj, ali uvek postoji nešto što se krije. Tokom planiranja posebno se vodi računa o informacijama koje će se plasirati zbog zaštite osnovnog cilja. Mislim da su sve informacije koje su doprle do nas jedna mala obmana kako bismo se bavili njima, a čime bi glavni cilj bio zaštićen.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading