PRST U OKU NATO PAKTA Ova država ne podržava "ludu misiju", stigao oštar odgovor Zapada
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija

Mađarska odbija učestvovanje u dugoročnom planu NATO-a za podršku Ukrajini u borbi protiv Rusije, izjavio je danas šef mađarske diplomatije Peter Sijato.

"Mađarska će ostati izvan 'lude misije NATO-a' uprkos pritisku", istakao je.

Saveznici NATO-a su u aprilu dogovorili planiranje dugoročne vojne pomoći Ukrajini u ratu protiv Rusije, uključujući formiranje fonda vrednog 100 milijardi evra. Prema planu, NATO bi preuzeo neke koordinacione zadatke od koalicije predvođene SAD, poznate kao Ramštajn grupa, izveštava Rojters.

Potparol mađarske vlade Zoltan Kovač je ranije komentarisao inicijativu NATO-a navodeći da Budimpešta neće podržati bilo kakav predlog koji bi mogao dovesti Alijansu bliže ratu ili promeniti njenu defanzivnu prirodu.

Rojters beleži da su odnosi između Budimpešte i NATO-a napeti zbog odugovlačenja Mađarske u ratifikaciji predloga o pristupanju Švedske Alijansi, kao i zbog veza premijera Viktora Orbana sa Rusijom uprkos sukobu u Ukrajini.

Američki ambasador u Budimpešti Dejvid Presman ranije je upozorio Mađarsku o navodnoj opasnosti bliskih odnosa sa Moskvom, nagoveštavajući potrebu za promenom politike prema Rusiji kako bi se zaštitili zapadni bezbednosni interesi.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading