UGURALI SU GA U AUTO, VIŠE GA NISAM VIDEO ŽIVOG Progovorio svedok na suđenju Hašimu Tačiju za otmicu komšije
Foto: Alo

Prema planu ove nedelje je trebalo da video linkom svedoči V02486, ali je odlučeno da se prihvati njegov iskaz dat ranije u pisanom obliku.

Po informacijama koje su objavljene u sudskoj dokumentaciji kod zaštićenog svedoka su 13. jula 1999. godine došla dvojica muškaraca iz komšiluka, rekli da su sa tzv. OVK i zahtevali da on preda oružje, što je i učinio.

- Sledećeg jutra, 14. jula 1999. došla su dva čoveka,  rekli mu da treba da pođe sa njima, što je odbio, ali su mu rekli da je bolje da ode dobrovoljno ili će ga naterati. Izašao je iz kuće u papučama pošto mu je rečeno da nema potrebe da se presvlači. V02486 je zatim video kako i (redigovano ime) guraju u auto i odvoze. V02486 nikada više nije video (redigovano ime) živog. Njegovo telo je otkriveno u (sakriven naziv mesta) - piše u sudskim spisima.    

Zaključno sa ovim svedokom, saznanja o dešavanjima na KiM iznelo je 105 ljudi. Njih 62 je svedočilo tokom suđenja u sudnici ili video linkom, dok su ostali dali izjave ranije tužiocima i one su prihvaćene u pisanoj formi kao svedočenja. Neki su u međuvremenu i preminuli. 

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva tereti u 42 nelegalna pritvora OVK na tzv. Kosovu i Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 102 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Pritvorenici su Srbi, Romi i "nelojalni" Albanci.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri tzv. VK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Optuženi su uhapšeni u novembru 2020. i od tada su u pritvoru.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal Već razgovaramo sa Kinom oko letećeg taksija koji planiramo da uspostavimo 2027. godine! #fypシ #fypシ゚viral #alo #alodnevnenovine #fypシ #alonovine #srbija #kina ♬ original sound - Alo_portal

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading