GAĐAĆE RUSIJU? Moraće da radi zapadno oružje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ruska vojska ponovno je napala Ukrajinu bespilotnim letelicama, kliznim bombama i raketama. Na istoku zemlje ruska vojska nastavlja osvajanje silovitim frontalnim napadima, dok ukrajinski vojnici moraju da čekajui najavljene isporuke oružja. Situacija je toliko napeta da se opet sve glasnije postavlja pitanje: da li Ukrajina sme da gađa ciljeve u Rusiji i zapadnim oružjem ? Neke članice NATO po tom pitanju postaju sve pragmatičnije.

Protivudari "pokriveni međunarodnim pravom”

Nedavno je to bio Dejvid Kameron: britanski ministar spoljnih poslova posetio je Kijev u četvrtak. Njegova vlada upravo je obećala Ukrajini da će podržati zemlju s tri milijarde funti pomoći svake godine - koliko god dugo bude potrebno.

"Recimo to vrlo jasno: Rusija je napala Ukrajinu i Ukrajina ima apsolutno pravo da uzvrati udarac", rekao je Kameron. "On hoće da dozvoli Ukrajincima da odluče kako će koristiti britansko oružje.

Nešto ranije je Ukrajincima puno pravo na napade na ruskooj teritoriji potvrdila i ministarka spoljnih poslova Letonije, Baiba Braže. U intervjuu za ukrajinski portal "Evropska pravda" ona je rekla: "Ukrajini ne treba samo protivvazdušna odbrana ili municija. Ukrajina mora biti u stanju da vrši dalekometne, precizne udare. Čak i na ruskoj teritoriji, s koje Rusija napada Ukrajinu. Ovo je pokriveno međunarodnim pravom".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading