HRVATSKA NEVLADINA ORGANIZACIJA TVRDI "Ratni zločin na Petrovačkoj cesti je počinjen i nije istražen"
Foto: Printscreen YT/AP

„Pošto je izostalo pravovremeno postupanje pravosuđa Republike Hrvatske, pozdravljamo najavu podizanja optužnica iz Srbije jer smatramo da se svaki ratni zločin mora procesuirati“, navodi se u saopštenju Documente.

Nevladina organizacija je pozvala nadležne institucije da što pre dogovore u kojoj zemlji će se nastaviti postupak i založila se, ako optužnica bude potvrđena, za suđenje u prisutnosti optuženika u Hrvatskoj.

PREMIJERKA BRNABIĆ O SRPSKOJ OPTUŽNICI: Užasan zločin na Petrovačkoj cesti, pravda mora da bude dostižna

„Ne protivimo se univerzalnoj nadležnosti sudova, ni u Srbiji ni u bilo kojoj drugoj zemlji, jer je njena svrha onemogućavanje nekažnjivosti i obavezivanje zemalja na postupanje prema počiniteljima svih krivičnih dela protiv vrednosti zaštićenih međunarodnim pravom“, ističe Documenta.

Povodom srpske optužnice protiv pilota hrvatske vojske za bombardovanje izbegličke kolone na teritoriji BiH u avgustu 1995. godine, hrvatska nevadina organizacija podseća da je još 2012. godine upozoravala da je zločin počinjen i nije istražen.

SRAMNA IZJAVA PLENKOVIĆA: "Srbija pravi korake unazad u izgradnji pomirenja", a on javno obećava pomoć pilotima zločincima

U saopštenju se ocenjuje da je najava srpskog tužilaštva "direktna posledica nevoljnosti hrvatskih vlasti i pravosuđa da se temeljno istraže sve okolnosti ovih događaja i da se eventualna krivična odgovornost za njih nedvosmileno utvrdi".

Dodaje se da posle uspešnog pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji i pravosudnih reformi koje su uključivale jačanje institucija u istraživanju ratnih zločina, njihovom procesiranju i razvijanju mehanizama obeštećivanja žrtava, ovaj slučaj predstavlja "jedan od jasnih primera kraha ovih nastojanja".

Documenta je naglasila da su Republika Hrvatska, odnosno njeno pravosuđe, propustili da utvrde ko je i pod kojim okolnostima odgovaran za smrt sopstvenih građana.

Demobilisani borci napravili haos na tribini u Hrvatskoj

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Učiteljica

03.06.2022 06:40

Svi zločini moraju biti istraženi, počinioci kažnjeni... Sramota da predsednik negira i nagrađuje,bilo kako,ubice nedužnih civila (posebno dece ).Rat je užas,svi smo izgubili drage osobe, proterani sa svojih ognjišta...i u tom pokušaju odlaska da se "tuku " kolone, SRAMOTA DA BUDU ŠTIĆENI...