PREMIJERKA BRNABIĆ O SRPSKOJ OPTUŽNICI: Užasan zločin na Petrovačkoj cesti, pravda mora da bude dostižna
Tanjug

Brnabić je u emisiji Hit tvit na TV Pink, na pitanje zašto je srpsko tužilaštvo podiglo optužnicu posle 27 godina, rekla da pretpostavlja da je to stvar sudova, ali i da misli da je to prvo trebalo da uradi neko drugi, prvenstveno Hrvatska, a onda i BiH.

ALO! INTERVJU LJILJA SMAJLOVIĆ ZA NAŠ LIST ANALIZIRA AKTUELNU SITUACIJU U SVETU: Srbija jedina štrči u Evropi

"Pravda mora da bude dostižna, posebno u ovakvim slučajevima. Ovo je, sa ljudske strane, užasan zločin na više nivoa. To su bile uglavnom porodice, žene sa decom, stariji ljudi, koji su oterani, koji su pobegli iz Hrvatske u tom etničkom čišćenju. Oni su već fizički napustili teritoriju Hrvatske i neko je bio takav zločinac, takav monstrum i toliko zadojen mržnjom prema tim ljudima samo zato što su Srbi, da je poslao avione, migove na njih. Na izbegličku kolonu koja već napustila Hrvatsku. I granatirao ih da pobije te ljude, žene, decu i starce", rekla je Brnabić.

To je njoj, kako je naglasila, neshvatljivo na ljudskom nivou.

ČUVENI METEOROLOG UPOZORAVA Očekuje nas vremenski rolerkoster, a evo kakav će biti jun (FOTO)

"I onda pomislite da je prvo neverovatno da Hrvatska nije želela i nije ništa uradila da sudi tim ljudima jer su pobili svoje državljane, to su bili Srbi, ali državljani Hrvatske koje su oni proterali. To im nije bilo dovoljno, pa valjda da hajde da ih zatremo. (Neverovatno je) da tamo niko nije želeo da uradi taj ljudski čin, (da pokaže) odgovornost", ocenila je premijerka.

Brnabić je istakla i da Srbiju muče za vladavinu prava kako bi postala članica EU .

"Nama gledaju svaki slučaj organizovanog kriminala, a vi ste članica EU! I kada posle 27 godina neko nešto uradi, oni se utrkuju da kažu kako Srbija mora da vodi računa, kako će oni da blokiraju naš put ka EU, i kako treba da se opametimo i da će zaštiti (hrvatske pilote)", rekla je Brnabić i upitala: "A ko će da zaštiti pravdu za žrtve?".

ORLIĆ ODGOVORIO ALEKSIĆU Ekspert jediničar i avgustovac, iznenadite ga jednim umivanjem (FOTO)

Na pitanje da prokomentariše izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da će hrvatska vlada iskoristiti sve mehanizme da zaštiti hrvatske pilote i dostojanstvo "Domovinskog rata" i poslati jasnu poruku o tome šta su temeljne vrednosti na kojima je sazdana savremena i slobodna Republika Hrvatska, i da li u toj političkoj hrvatskoj psihologiji "ovaj Domovinski rat ima status koji isključuje prikazivanje bilo kakvih neprijatnih činjenica", Brnabić je rekla da je to potpuno u skladu sa "dostojanstvom tog Domovinskog rata".

"Vi ste etnički očistili Hrvatsku, ne postoji etnički čišća država na teritoriji Evrope od Hrvatske. Vi ste isterali ste te ljude, pa onda kažete nisu morali da beže. Videli smo kako nisu morali da beže pošto oni koji su ostali su uglavnom pobijeni", naglaisla je Brnabić.

Ona je rekla da je "odgovor hrvatskog državnog rukovodstva na to da će, zauzvrat, da optuže predsednika Srbije Aleksandra Vučića".

"I uvek ti udari idu na Vučića", rekla je Brnabić.

Smatra da je "posebno odvratno" što hrvatski predsednik Zoran Milanović kaže da su se dogovorili da ne podižu optužnicu protiv Vučića.

"Pa sada valjda mogu da promene mišljenje, a u stvari postoji nešto oko čega bi podigli optužnicu", rekla je Brnabić i podsetila da su pre tri meseca, usred izborne kampanje, "našli svedoka koji je optužio Vučića da je tukao zarobljenike u Petrinji".

Vučić nikad nije bio u Petrinji, naglasila je premijerka Srbije.

"Ali je zanimljivo da uvek targetiraju Vučića kada treba da se obračunaju sa Srbijom, što govori o tome kako njega percipiraju kao stub stabilnosti Srbije", zaključila je Brnabić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading