"KO UBIJE DECU, MORA DA ODGOVARA" Ustaše nastavljaju da štite ubice srpske nejači!
Printscreen

Hrvatska vlada iskoristiće sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote i obraz Domovinskog rata, navodi Ministarstvo u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je povodom najave Ministarstva pravosuđa Hrvatske da neće postupati po zamolnici Srbije da uruči pozive četvorici hrvatskih pilota za ročište pred posebnim odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu da im očigledno nisu bitna srpska deca, koja su ubijena.

 

 

- To je postupanje po optužnici, pravosnažnoj, pravovaljanoj. Suđenje nije moglo da se održi pred zagrebačkim sudom, ali trebalo je. Nisu zainteresovani za decu, jer su to srpska deca pa njihovo ubistvo za njih nije šteta, i razumljivo je da za taj zločin mora da se sudi pred beogradskim sudom. Mi smatramo da su deca, deca, bez obzira na nacionalnost - ukazao je Vučić.

Vučić je istakao da sva deca imaju "okice, rukice, nogice, i da kada ih neko ubije tražimo da neko mora da odgovara".

- Međutim, to je valjda ta demokratska demokratija, pravo i pravda - konstatovao je on.

Ministarstvo pravde Hrvatske podsetilo je da je Ministarstvo pravosuđa primilo zamolnicu za međunarodnu pravnu pomoć Ministarstva pravde Srbije u vezi s uručivanjem poziva za ročište pred Višim sudom u Beogradu, posebnim odeljenjem za ratne zločine.

U zamolnici je zatraženo uručenje poziva četvorici hrvatskih pilota za ročište 14. oktobra 2022. godine.

Ministarstvo pravosuđa navodi da nije primilo optužnicu ni druge informacije o radnjama koje su preduzete u kaznenom postupku, osim informacije da se hrvatski piloti terete optužnicom Tužilaštva za ratne zločine od 31. marta 2022. za krivična dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

 

 

"Ponovo ističemo da se sistem pravosudne saradnje mora temeljiti na načelu uzajamnog poverenja, odnosno, poverenja jedne države da je pravni poredak druge države dovoljno kvalitetan da osigura nepristrano, pravično i učinkovito vođenje kaznenog postupka u toj državi", navodi se, između ostalog, u saopštenju hrvatskog ministarstva.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine optužilo je 31. marta pripadnike Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca (67), Zdenka Radulja (69), Željka Jelenića (69) i Danijela Borovića (64) da su 7. i 8. avgusta 1995. naredili raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada, koji se u to vreme zvao Bosanski Novi.

U tim je napadima poginulo je 13 osoba, od kojih šestoro dece, a povređene su 24 osobe.

Pratite nas i na Telegramu

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading