petrovačka cesta
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen

Za taj zločin do sada niko nije odgovarao, a otkad je Srbija podigla optužnicu protiv hrvatskih pilota naš državni vrh doživeo je neviđeni linč u hrvatskim medijima i od njihovih političara, podseća Kurir.

U napadu na Petrovačku cestu, kada su hrvatski piloti bombardovali izbegličku kolonu, poginuli su Darinka Drča (68) i njeni unuci Jovica Drča (6) i Mirjana Dubajić (21), brat i sestra Nevenka (11) i Žarko (9) Rajić, Krstan Vuković (44) i njegov sin Darko (13), Branko Stijelja (72) i njegov sin Mirko (34), a više od 50 osoba je ranjeno, najviše dece, dok su mnogi stariji ranjenici ostali doživotni invalidi.

Da podsetimo, Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu podiglo je optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota - Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina, zbog opravdane sumnje da su izvršili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilaštvo je istaklo važnost ovog predmeta i predložilo da se optuženima sudi u odsustvu, jer nisu dostupni pravosudnim organima Srbije. Međutim, suđenje se do danas nije pomaklo s mrtve tačke, a ubijena srpska deca i dalje čekaju svoju pravdu, dok se u Hrvatskoj taj zločin slavi kao nacionalni praznik.

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je u subotu u Kninu da Hrvatska neće nikada dopustiti napad na vojno-policijsku akciju "Oluja" niti prihvatiti optužnice iz Beograda.

- Danas jasno poručujemo svima, a naročito onima koji su to govorili - "Oluja" je oslobodilačka operacija, temelj hrvatske slobode, "Oluja" je temelj hrvatske države i Hrvatska nikada i nikome neće dopustiti napad na "Oluju", na hrvatske branitelje, na vojnike, na policajce - rekao je Plenković.

Isto tako, dodao je, Zagreb neće nikada prihvatiti ni optužnice koje dolaze od tužilaštva u Beogradu

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading