DOKLE VIŠE? Specijalni rat protiv naše zemlje prešao u novu fazu: Srbija na meti terorista!
Foto: Alo/Alo

Kako objašnjavaju, pravljenje haosa, a to su najblaže reči za to što je za samo nekoliko sati stiglo na stotine lažnih dojava o bombama u školama, tržnim centrima, poslovnim zgradama, državnim institucijama, kao i na mostovima i putevima, ima sva obeležja klasičnog terorizma, krivičnog dela za koje je zaprećena kazna od osam godina pa naviše.

Ovo je, naravno, deo specijalnog rata koji se vodi protiv Srbije zbog odbijanja da uvede sankcije Rusiji. Takođe, kako su nam skrenuli pažnju sagovornici, jučerašnja žestoka navala dojava mogla bi da bude i neka vrsta osvete za privođenje dvojice Poljaka u Čačku, u čijim telefonima su nađene slike fabrike „Sloboda“. 

TESNA SARADNJA

Kako je objavljeno, slučajeve lažnih dojava preuzelo je Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje u saradnji sa MUP, Višim tužilaštvom u Beogradu i Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal intenzivno sprovodi istragu. Prema saznanjima našeg lista, ovo će biti okarakterisano kao krivično delo terorizma. 

DOKLE VIŠE? Specijalni rat protiv naše zemlje prešao u novu fazu: Srbija na meti terorista!

Alo

 

Problem je, međutim, kako su nam objasnili IT stručnjaci, što je očigledno da se dojave šalju iz inostranstva (po formulaciji rečenica vidi se da je korišćen neki od internet prevodilaca), kao i to što se šalju preko VPN-a, privatne virtuelne mreže, što omogućava da pošiljalac ostane anoniman.

SARADNICI IZNUTRA

Ljuban Karan, bivši potpukovnik KOS, za naš list navodi da je sada već svima jasno da se radi o organizovanoj akciji u okviru specijalnog rata protiv Srbije. 

- Postoji centar za vođenje tog rata, postoje i potcentri. Dojave su dolazile iz Poljske, Švajcarske. A kad počne masovno uznemiravanje, uvek se nađe i neko unutar države ko se pridruži izazivanju haosa - poručuje Karan, i dodaje:

- Ne preza se očigledno ni od terorističkih metoda. Ovo nije nimalo naivno. Blokira se rad škola, nervoza se unosi kod dece i roditelja, podriva se poverenje u državu i institucije. Tržni centri su pažljivo izabrani, izazivaju se veliki troškovi, moguć je stampedo i povređivanje većeg broja ljudi. Naravno, najopasnije su dojave vezane za avione i aerodrome. 

Stručnjak za bezbednost Darko Obradović ima sličan stav:

- Ako je lažna dojava usmerena na avion ili kritičnu infrastrukturu, poput vodovoda i elektroenergetskih sistema, tužilaštvo ovo može okarakterisati kao terorizam. Ne mora bomba da pukne da bismo govorili o terorizmu. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading