ALBANCI U PROBLEMU Vlada će izdvojiti 20 miliona evra za troškove uvoza struje
EPA

On je, uz poziv građanima da što više štede struju, istakao da je cilj kosovske vlade da ostvari što manje gubitke zbog visoke uvozne cene električne energije.

“Uvozimo više od trećine struje, a zbog energetske krize cena nije uopšte mala. Rekao sam da nam energetska kriza kuca na vrata. Neke situacije su ublažene, pozvali smo na štednju jer moramo zajedno da izađemo sa što manje gubitaka u ovoj zimskoj i energetskoj krizi. Nismo poručili građanima da racionalizuju upotrebu struje zato što mislimo da struju ne treba koristiti, već zato jer je uvozna cena visoka“, navodi Kurti.

Prema njegovim rečima, Kosovske energetska korporacija će dobiti 20 miliona evra za pokrivanje dela uvoza električne energije.

„Na današnjoj sednici predložiću Vladi da KEK da 20 miliona eura za pokrivanje troškova jednog dela uvoza energije, rekao je Kurti.

On nije mogao sa sigurnošću da kaže da li će u aprilu sledeće godine doći do povećanja cene električne energije.

"Kratkoročno ćemo napraviti energetsku strategiju 2022. godine pa onda projekte. Moramo da prestanemo da koristimo ugalj što je pre moguće, ali to ne zavisi od nas, upotreba uglja nije nešto što želimo već nam se nameće", zaključuje Kurti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading