HAG NAPRAVIO KOBNU GREŠKU Advokat Ratka Mladića otkrio stravične propuste u presudi generalu
Foto: Printscreen Happy TV

Ovo je stav njegovog advokata Branka Lukića koji je počeo detaljnu analizu presude kojom je dobio doživotnu robiju, ali i sudije Priske Nijambe koja je u svom izdvojenom mišljenju navela da žalba Mladića treba u potpunosti da bude usvojena i da mu se suđenje ponovi, osim po tački optužnice za uzimanje pripadnika Unprofora za taoce.

Generalov branilac komentariše, za "Novosti", da je Nijambe istakla da je "prvostepeno veće pogrešilo, a da je u svom izdvojenom mišljenju obradila samo njihove najteže greške".

- Naglasila je da sud ne sme nikoga da osudi mimo optužnice i da je Mladić postao svestan tih incidenata tek kad je doneta presuda i da za njih nije mogao da se brani. U pitanju su određena pucanja iz snajpera i granatiranja u Sarajevu. Ukazala je i da presuđene činjenice govore o oficirima bliskim i podređenim Mladiću, Vujadinu Popoviću i Ljubiši Beari, ali da u njegovom postupku one ne mogu da budu važnije od dokaza koji ih pobijaju. To nije u skladu sa pravilima po kojima sud radi - objasnio je Lukić.

On navodi i da je sudija Nijambe primetila da je u presudi napravljena greška u geografsko-vremenskom okviru:

- Optužen je i osuđen za neka dela koja su se dogodila u BiH 1991. i početkom 1992. kada on uopšte nije bio tamo, već u Hrvatskoj i nije mogao da bude odgovoran za njih. Takođe je osuđen i za jedno delo iz Hrvatske, kad je bio tamo, ali se ono ne pominje u optužnici. Sudija je navela da je Mladićeva krivica za udružene zločinačke poduhvate utvrđena isključivo na osnovu posrednih dokaza, na nivou rekla-kazala.

On pojašnjava da se Nijambe bavila i proglašenjem Mladića krivim za zločine koje su počinile paravojne jedinice:

- Sudija se pita kako je veće moglo da zaključi da je Mladić imao kontrolu nad paravojnim jedinicama. Kaže da nijedan razuman sud ne bi zanemario mnogobrojne dokaze o naporima generala da takve jedinice iskoreni. On je njihove pripadnike tokom celog rata hapsio, razoružavao i proterivao sa teritorije koju je kontrolisao. Kako onda može biti odgovoran za njihove zločine?

Lukić kaže i da je Nijambe dobro primetila da je pogrešna logika sudskog veća, koje je primenilo presuđenu činjenicu, da bi se ustanovilo kako je Mladić imao kontrolu i nad MUP:

- Ona navodi da i veće samo priznaje da ne može da razlikuje koje je zločine počinila policija, a koje vojska. Zbog toga uvode novi vid odgovornosti "operativno nadgledanje" iz čega povlače zaključak da je Mladić kontrolisao i policiju. Ona navodi da se ne vidi na osnovu čega proističe takav zaključak i da takva odgovornost nigde ne postoji, da je izmišljena i da se za to niko ne može osuditi. Sudski spisi su preplavljeni relevantnim i kredibilnim dokazima iz kojih se vidi da akcije policije nisu bile potčinjene vojsci, već MUP. To se vidi i iz svedočenja tužiočevog veštaka, koji je jasno kazao da je MUP sve vreme kontrolisao njihove jedinice.

ZA TAČIJA DRUGA PRAVILA

Haški sud je generala Mladića osudio i za dela kada uopšte nije bio glavnokomandujući vojske VRS, a drugi sud u Hagu, koji sudi za zločine OVK na Kosmetu i radi po sličnim principima, nedavno je u postupku protiv Hašima Tačija odbio sve žrtve koje ne ulaze u vremenski period za koji sude od sredine 1998. godine, do početka 2000. godine na KiM. Dvostruki aršini nisu novost u odnosu prema Srbima.

KAMIONI VOZILI SKIJE I METKE

Lukić navodi primer da je veće uzelo kao presuđenu činjenicu da su se konvoji humanitarne pomoći teško probijali do Srebrenice, čime je srpska strana namerno izazivala humanitarnu katastrofu, a ignorisali su dokaze da jedino nisu puštani kamioni Unprofora, koji su vozili oružje:

- Ti vozači čak nisu ni hapšeni, samo im nije bilo dozvoljeno da prođu. Jedan kamion je bio pun skija. Turizma sigurno nije bilo, ali bili su potrebni Armiji BiH da se sjure u neko srpsko selo. Zaustavljen je i kamion međunarodne zajednice koji je vozio plinske boce, pune sakrivenih metaka. Sve je to snimljeno kamerom. Mi smo kao dokaz izveli zapisnike, svedočenja, snimke, ali su sudije to ignorisale.

Komentari (0)

Loading