12 Nešića
Foto: Alo/Foto: Alo!

Supružnici Dragan Nešić (41) i Sanja Janković (43) iz Popovića, u šumadijskoj opštini Rača, u pravom smislu te reči su bogati ljudi. Najpre, to bogatstvo, koje je pre tri meseca i uvećano, čine deca. Rodio se mali Bogdan, pa sada imaju dvanaestoro naslednika.

12 Nešića

Foto: Alo!

 

Glava porodice Dragan, poznatiji kao Gagi, kaže da Sanja i on, iako su želeli da imaju veliku porodicu, nisu baš očekivali da će da bude ovolika.

- Nemamo nikakvih problema sa decom i zbog dece, ali mislim da je ovo dovoljno od nas kao prilog u borbi protiv bele kuge - kaže uz osmeh Dragan.

12 Nešića

Foto: Alo!

 

Za ovo bogatstvo potrebno je i drugo bogatstvo, a s obzirom na to da su oni poljoprivredno domaćinstvo koje se bavi ratarstvom, neophodno je i da obrađuju veliku površinu zemlje.

- Obrađujemo 180 hektara, od kojih je 30 hektara moja zemlja. Na 50 hektara sejemo pšenicu, a na po 70 kukuruz i suncokret, ima nešto i pod detelinom i livada. Dogodi se da prinosi i zarada budu tanki, kako zbog klimatskih uslova, tako i cena, ali se vadimo uslugama, jer imamo šest traktora i tri kombajna, dakle svu neophodnu mehanizaciju za oranje, tanjiranje, setvu, vršidbu, berbu - objašnjava Dragan.

12 Nešića

Foto: Alo!

 

Jasno je da im je ratarstvo osnovni posao, ali imaju kravu i dve junice, kao i dvadesetak ovaca i svinja. Dnevno im treba četiri kilograma mesa, kolju dve svinje na svakih mesec i po, a dva pileta uz ostale priloge za ručak planu dok kažeš britva. Ilija je bio tik pored nas pa kaže da najradije jede sarmu. Svinjetinu i pire. Naravno da nisu probirljivi, ali priznaju da jedino ne vole džigericu. Vole mleko, pa dnevno popiju četiri do pet litara, uz keks obavezno.

Velika pomoć ocu i majci je Nemanja (19), koji već obavlja sve poslove sa mehanizacijom. Sada se priprema da prska pšenicu, uslužno. Sprema se i za setvu kukuruza i suncokreta. Najviše mu pomažu Lazar (16) i Marko (15). I oni obavljaju sve poslove traktorom. Kad je sezona vrše ustaju u četiri sata ujutro. Dani za predah su petak i subota, kada dvojica najstarijih izlaze u grad. I ostali imaju zaduženja, ali malo manja i uglavnom se odnose na hranjenje stoke i živine, kao i neku pomoć mami tati i prabaki Milanki Stojanović (80), koja živi sa njima.

12 Nešića

Foto: Alo!

 

Osim svakodnevnih poslova u kući, majka Sanja svakog radnog dana šestoro dece vozi u školu i vraća ih. Naravno, auto je uvek prepunjen, ali saobraćajna policija, ipak, ima razumevanja.

- Sada u selu renoviraju četvororazrednu školu. Ako počne da radi od naredne školske godine, kao što je najavljeno, to bi nam mnogo značilo - kaže Sanja.

Uz ekipu Alo! najčešće je bio Jovan (4), koji više nije najmlađi, a Uroš (12) je došao na slikanje, jer je ljuljao i zabavljao malog brata. On je sa njim najčešće.

12 Nešića

Foto: Alo!

 

Međutim, nije lako okupiti ovako brojnu porodicu. Išli smo kod njih dva puta i nismo uspeli da ih fotografišemo sve zajedno. Miloš je imao probnu malu maturu, Nevena je bila u Vrnjačkoj Banji, a Ivana se sprema za polaganje vozačkog ispita. I drugi put je Ivana izostala, jer je bila na ekskurziji, a Lazar je bio na njivi. Snašli smo se, naravno, što može da se vidi iz priloženog.

Draganova baka živi sa njima. Puna je hvale za snajku Sanju:

- Gleda i decu i mene, ja teško mogu nešto sama, a potom radi u bašti i namiri stoku. Baš je junak.

12 Nešića

Foto: Alo!

 

Dve sestre i desetoro braće

Najstarija je Nevena (21), studentkinja Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji. Nemanja (19) je završio Poljoprivrednu školu u Svilajncu, pa iako je i dosad bio glavna očeva pomoć, kao poljoprivredni tehničar preuzima još više ovlašćenja u obradi 180 hektara njiva.

12 Nešića

Foto: Alo!

 

Ivana (18) je krenula Neveninim stopama pa ide u treći razred Turističke škole u Velikoj Plani, a za Nemanjom je krenuo Lazar (16), učenik drugog razreda Poljoprivredne škole u Svilajncu. Srednjoškolac je i Marko (15), koji se kao učenik prvog razreda Srednje škole „Đura Jakšić“ u Rači školuje za rukovaoca bagerom. Petorica malih Nešića idu u Osnovnu školu u Rači. Miloš (14) u osmi, Uroš (12) u šesti, Ilija (10) u četvrti, Nikola (9) u drugi i Petar (7) u prvi razred. Jovan (4) je doskora bio najmlađi, a sada je tu „titulu“ preuzeo Bogdan, koji se približava četvrtom mesecu.

BONUS VIDEO:

 

https://www.tiktok.com/@alo_portal/video/7364658125493914885?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7359958177829586438

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading