SVETSKI KRIMINALCI KROJE SUDBINU BALKANA Palmer se oglasio posle sankcija Bajdena, pomenuo i Mladića
EPA

"Nadam se da to nije samo vizija koju SAD i EU imaju za ovaj region već i da je to vizija koju Zapadni Balkan ima sam za sebe", rekao je Palmer na video konferenciji "Balkan 2021:Podsticanje regionalne saradnje u post kovid eri" u Solunu.

On je dodao da SAD ostaju posvećene cilju uvođenja Zapadnog Balkana u EU, kao i postizanju uzajamnog dubokog ekonomskog partnerstva među zemljama tog regiona.

Palmer je istakao da je zajedno sa Miroslavom Lajčakom tokom nedavne posete Beogradu i Prištini želeo da "pokaže posvećenost SAD da u bliskoj koordinaciji sa EU olakšamo dijalog dve strane".

On se osvrnuo i na konačnu presudu Ratku Mladiću za koju je rekao da joj je cilj da se spreči ponavljanje zločina.

EPA Jerry Lampen Pool

 

Palmer je takođe ponovio da je američki predsednik Džozef Bajden potpisao sankcije u vezi sa regionom Zapadnog Balkana, čiji je cilj borba protiv korupcije i nastojanje da se ojača vladavina zakona.

Američki zvaničnik je u svom obraćanju na konferenciji podsetio i na reči šefa nemačke diplomatije Hajka Masa koji je na Berlinskom procesu rekao da je potrebno postizanje zajedništva u ciljevima SAD i EU da se dođe do normalizacije odnosa u dijalogu Beograda i Prištine.

Izaslanik SAD za Balkan je pružio podršku ulozi Grčke u regionu Zapadnog Balkana, posebno zbog njenog odnosa sa Severnom Makedonijom kao i zbog produbljivanja odnosa sa Kosovom.

"Grčka ima snažnu podršku SAD i mi želimo još jaču saradnju širom regiona", istakao je Palmer.

On je dodao da se u regionu stiče utisak da EU gubi interes za perspektivu članstva Zapadnog Balkana u Uniji i da je zato potrebno da se izgrade veze poverenja.

EPA/Chris Kleponis

 

Potrebno je da EU hitno vrati svoj kredibilitet i da u narednom periodu pokaže svoju ozbiljnost u vezi sa Zapadnim Balkanom, zaključio je Palmer.

Video konferencija "Balkan 2021:Podsticanje regionalne saradnje u post kovid eri" održana je danas u Solunu, a među učesnicima, pored Palmera, bili su državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Miloš Cvetanović, potpredsednica EIB-a Lilijana Pavlova, ministar spoljnih poslova Crne Gore Ðorđe Radulović, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti i zamenica direktora u Evropskom savetu za spoljne odnose Vesela Černeva. Kliknite za više vesti

Komentari (0)

Loading