Severna Makedonija
Foto: AP/Boris Grdanoski (STR)

"Srbiji će biti lakše na neki način, ali se odnos prema Kosovu neće menjati", kazao je Raković za Kosovo onlajn.

Ističe da je važno što Ivan Stojilković ulazi u vlast navodeći da on ima dobre odnose sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i sa predsednikom pobedničke partije VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim.

"Imaju jasan kanal komunikacije sa predsednikom Srbije i u tom smislu, čini mi se da će biti topliji odnos nego što je bio sada", navodi.

Ukazuje da je Mickoski sinoć na konferenciji za štampu, kada ga je albanski novinar pitao da li će biti promene odnosa prema nezavisnosti tzv. Kosova, podsetio da je baš u vreme VMRO-DPMNE, Makedonija priznala nezavisnost Kosova.

Doduše, kako podseća Raković, tada je Nikola Gruevski napustio sednicu, odnosno prepustio albanskom potpredsedniku Vlade da vodi tu tačku.

"Nadam se da će biti topliji odnosi i da će biti promene koja će malo ići u korist Srbije, ali vrlo malo. Nekih većih promena neće biti, možda u nekim sitnim stvarima će učiniti ustupke u kojima SDSM ne bi učinio. Možda sada bude prostora za tako nešto, ali promena u odnosu na Kosovo, neće biti”, naveo je.

Kako kaže, građani su bili nezadovoljni koalicijom SDSM i DUI i zato je ta kolicija prošla kako je prošla. Ipak, kako kaže, ovakav poraz je bio iznad svakog očekivanja iako je bilo izvesno da će VMRO-DPMNE pobediti.

U ovoj situaciji, ukazuje Raković, VMRO-DPMNE treba još samo tri poslanika da bi formirali vlast, u mogućnosti su i da naprave jednoetničku vlast sa jednom malom strankom iz Kumanova koja ima pet ili šest poslanika.

Međutim, kako kaže, Mickoski će sigurno uključiti ovu drugu opciju albanske koalicije - VLEN kako bi na taj način pokazao da u stvari on ima koalicioni kapacitet da napravi višeetničku vladu i da pokaže da nema nameru da pravi revanšizme kakvi su napravljeni kada je formirana vlada SDSM-a, pa VMRO iako je pobedio u makedonskoj strukturi tada nije bio deo vlasti. 

"Mickoski će pružiti ruku svima onima kojima misli da bi trebalo pružiti ruku, a najavio je i da će biti akcija prema onima koji su iz DUI-a što je u stvari OVK, koji su se bavili kriminalizacijom. Mickoski kao Makedonac neće pokretati sam te akcije, već pretpostavljam da će to ostaviti VLEN-u, drugoj albanskoj koaliciji", kazao je.

Na pitanje koliko je podrška Aljbina Kurtija tokom kampanje uticala na ovakve rezultate izbora, Raković kaže da Aljbin Kurti nije nikakav faktor. 

"Ako misli da jeste, to su njegove iluzije, a pritom, ovde je bilo jasno kakvi će biti rezultati izbora, ne da će biti ovako drastični, ali su bili jasni rezultati i pre izbora”, kazao je.

Što se Kurtija tiče, kako dodaje, on kao deo te velikoalbanske strukture, imaće svoje partnere kod Albanaca u Severnoj Makedoniji, ali u ovoj situaciji najviše poluga će imati VMRO-DPMNE i to više nego ikada. Pri tom, kako dodaje, treba imati na umu da je ovo najveća pobeda jedne stranke od uvođenja višestranačkog sistema u Makedoniji. 

"Nikada niko nije ovako pobedio i pritom je pobedila stranka koja je bila u opoziciji, tako da će Mickoski sa svojom partijom rukovoditi situacijom u Makedoniji", zaključuje Raković.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading