FARMA
Foto: Alo/Foto: privatna arhiva

Celokupna potreba za mesom, voćem i povrćem koju iskazuje kuhinja doma učenika pokrivena je sopstvenom proizvodnjom. Imaju i prodaju na sopstvenom gazdinstvu. Tu možete kupiti jabuke, sok od jabuka, vakuumirani kiseli kupus, zimnicu, mleko, jogurt, sve ono što vredni učenici proizvode.

- Imamo farmu svinja, goveda i ovaca, tako da meso obezbeđujemo iz sopstvene proizvodnje. Povrtarska proizvodnja nam je vrlo intenzivna. Dakle, sveža salata stiže iz plastenika koji su par stotina metara udaljeni od kuhinje. Takođe pravimo i prerađevine, kako od mesa i mleka, tako i od povrća i voća. Kisele zimnice, džemove, ajvare, jogurte, pasterizovano mleko, sireve, kajmak. Sve se to proizvodi i prerađuje u objektima naše škole. To je u ovo vreme možda i privilegija da učenici stvarno mogu da konzumiraju hranu koja je sveža, koja je kontrolisanog porekla i kvaliteta - rekao je za RINA direktor škole Dejan Milunović.

FARMA

Foto: privatna arhiva

 

Obrazovni profili na kojima škola počiva su iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i prerade hrane. To su poljoprivredni tehničari, veterinarski i prehrambeni tehničari, a u trogodišnjem profilu mesari, rukovaoci poljoprivrednom tehnikom i kuvari, a od ove godine biće formiran još jedan novi obrazovni profil – sanitarno-ekološki tehničar iz područja rada zdravstva i socijalne zaštite.

Ono što ovu obrazovnu ustanovu izdvaja od drugih jeste i dom učenika kapaciteta 450 mesta, jer većina đaka dolazi iz drugih gradova i opština. Dom je uređen po svim najmodernijim evropskim standardima i pruža mogućnost brojnih vanškolskih aktivnosti. Sobe su trokrevetne sa sopstvenim kupatilima, sve je pokriveno video-nadzorom. Da je praktična nastava veoma važna u školovanju, potvrđuju i sami učenici.

Bosiljka Takovac iz Topole je učenica drugog razreda, smer hortikultura, koja je upisala ovu školu vođena iskustvom svoga brata koji je takođe bio učenik Poljoprivredno-veterinarske škole.

- Veoma mi se dopao način na koji se ovde uči i radi, znanja koja ovde steknemo će nam mnogo značiti, jer ja želim da ostanem u svetu poljoprivrede, ali i da nastavim školovanje.

David Jovanović iz Jagodine upisao je smer veterinarski tehničar i, kako kaže, opredelio se za to pre svega zbog ljubavi prema životinjama i zbog odličnih uslova u školi i domu učenika, ali i zbog mogućnosti praktične nastave i, kako ističe, u ovoj školi biće odlično pripremljen za studije na Veterinarskom fakultetu.

- Moram da naglasim da ta praksa nije samo reda radi, već mi zaista uz nadzor profesora dobijamo priliku da stvarno radimo sa životinjama, vadimo krv, apliciramo lekove, pomažemo pri teljenju. Mi ovo doživljavamo kao svoje, dok smo u školi, ovo su naše životinje i tako se prema njima ophodimo.

Škola ima dobru saradnju sa resornim ministarstvom, ali i sa lokalnom samoupravom koji im znatno pomažu da ostanu u vrhu. Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović kaže da je Poljoprivredno-veterinarska škola jedan od simbola ove opštine i da je od osnivanja bila „ispred vremena”.

- Sa sigurnošću možemo da kažemo da je poljoprivredna škola krenula sa dualnim obrazovanjem od samog njenog osnivanja, jer svi učenici imaju mogućnost praktične nastave, škola ima oko 130 hektara imanja, svoju stoku, mogućnost proizvodnje hrane koju koriste za ishranu učenika, a viškove plasiraju na tržište. Mislim da je to model koji treba da se primeni gde god je to moguće u obrazovanju. Opština je tu da kad god može izađe u susret u domenu svojih ingerencija. Mi smo pomogli izradu projektne dokumentacije i finansirali izgradnju novog doma za učenike kapaciteta za 450 đaka, jer mnogo dece dolazi iz drugih opština i gradova i mi smo im obezbedili siguran i udoban boravak - rekao je Milanović.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading