poplave u Srbiji
Foto: Alo/Foto RINA

Kiša jakog intenziteta koja je padala oko sat vremena napunila je korito reke Grabovice koja se izlila u samom centru grada, neposredno uz samo šetalište. Poplavljeno je čitavo naselje, voda je u visini 1,5 metara i ušla je u brojna domaćinstva.

- Četvoro maloletne dece mi je bilo samo u kući. Voda je brzo nadolazila. Stigao sam samo da dvoje blizanaca od osam godina prenesem peške preko vode. Dve starije ćerke su se uz pomoć humanih ljudi evakuisale. Supruga i ja ništa nismo stigli od stvari da iznesemo, a voda polako prodire u prostorije. Reka stalno nadolazi, plašimo se da će šteta biti ogromna - ispričao je za RINA meštanin Edin Mašović.

Predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić kazao je da se ogromna količina kiše za kratko vreme sručila i da se osim reke Grabovice izlio i potok Tuhovac i Medorački potok.

- Poplavljenih domaćinstava ima i uz ova dva vodotoka. Nažalost, naše mogućnosti su male. Činimo sve što je u našoj moći. Punimo džakove peskom. Nadležne službe izlaze na teren, ali izgleda da je ovo postala naša stvarnost s kojom ćemo morati da se naviknemo da živimo - kazao je prvi čovek opštine Sjenica, i dodao da će tokom sutrašnjeg dana komisije za procenu štete izaći na teren, ali da bez pomoći države teško da će moći sami da se izbore.

Snažno nevreme nije zaobišlo ni gornjomilanovačku opštinu, pa je zbog obilne količine vode i kamenja na kolovozu neprohodan putni pravac od Čačka ka selu Pranjani. Takođe, pogođena su i sela Koštunići, Leušići, Brezna i Teočin u ovoj opštini.

A meštani pribojskih sela dežurali su noć između srede i četvrtka i, iako su strahovali od najgoreg, uspeli su nekako da odbrane svoje kuće. Prilazni putevi su potpuno razoreni.

poplave u Srbiji

Foto RINA

 

- Nismo oka sklopili čitavu noć, plašimo se novih padavina jer to bi za nas značilo pravu katastrofu. Od puta nije ostalo ništa, ali važno je da nisu potpuno poplavljene kuće - kažu meštani.

Sva raspoloživa mehanizacija je od četvrtka ujutru na tom ugroženom području, a ono što pravi veći problem jeste pokretanje odrona na pojedinim putnim pravcima koji su zatrpani i u prekidu.

- U sedam pribojskih mesnih zajednica proglašena je vanredna situacija. Ogromna šteta pričinjena je na putnoj infrastrukturi i na poljoprivrednom zemljištu. Formirana je i komisija koja će izaći na teren i evidentirati štetu. Imamo i ugroženih domaćinstava. Činio sve što je u našoj moći da što brže i adekvatnije reagujemo, kako bi se situacija što pre realizovala - rekao je Boris Mrdović iz Štaba za vanredne situacije u Priboju.

poplave u Srbiji

Foto RINA

 

Tokom popodnevnih sati u sredu velika količina padavina slila se i na deo užičke teritorije, gde je samo na prevoju Kadinjača palo preko 30 litara kiše po metru kvadratnom za samo 20 minuta.

RHMZ upozorava na izlivanje manjih reka

Hidrolog Republičkog meteorološkog zavoda (RHMZ) Dejan Vladiković naveo je da je na snazi hidrološko upozorenje kojim je naznačeno da će zbog izrazite nestabilnosti narednih dana biti moguće izlivanje manjih bujičnih vodotokova, pre svega na području zapadne, jugozapadne i jugoistočne Srbije, a od sledeće nedelje i u istočnom delu zemlje.

- Reč je o Jadru, Kolubari, zatim i gornjim tokovima Zapadne i Južne Morave, kao i Nišavi, Toplici i Rasini, pa onda i reka Majur, Belica i Crnica, a od početka sledeće nedelje i Mlave, Peka i Timoka - rekao je Vladiković za Tanjug.

poplave u Srbiji

Foto RINA

 

- Na osnovu dugoročnih izgleda, u sledeće tri nedelje biće promenljivo i nestabilno vreme, pa će ostati hidrološka upozorenja s manjim modifikacijama, a što se tiče velikih reka, tu se ne očekuju velike promene - kaže Vladiković, i napominje da će Sava ostati u domenu srednjevisokih vodostaja, da se kod Dunava ne očekuju neke velike komplikacije, a biće možda manjeg porasta vodostaja u gornjem delu reke Tise, o čemu će blagovremeno biti izdato hidrološko upozorenje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading