poplave 2023.
Foto: Alo/Alo!/RINA/MUP

Poplavljeni sokaci na Kamenjaru, plaža u Čelarevu, delovi Ribarskog ostrva, ali i obala uz Bačku Palanku prizori su koji se proteklih dana mogu videti na društvenim mrežama.

Dok građani u komentarima navode da je ovo problem koji se ponavlja svaki put kada reka Dunav naraste, podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda pokazuju da je prethodnih dana vodostaj Dunava bio viši i da je trenutno prevaziđena granica redovne odbrane od poplave na nekoliko lokacija. 

 

Dunav preko granica u Apatinu, Bezdanu, Novom Sadu...

Pojašnjenja radi, redovna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj na reci dostigne propisanu granicu koja je za svaki rečni sektor određena na bazi rezultata hidrološko-hidrauličkih studija, stanja nasipa, ugroženosti branjenog područja i drugo. Najčešće, ta granica se poklapa sa kotom nožice nasipa. 

Kako pokazuju podaci RHMZ 2. januara u 7 časova, granica redovne odbrane od poplave prevaziđena je na Dunavu, a izmerena na hidrometeorološkim stanicama u Bezdanu, Apatinu, Bogojevu, Bačkoj Palanci i Novom Sadu. Takođe, visok vodostaj je i na Tisi kod Titela.

Dok u susednoj Mađarskoj beleže da je Dunav na najvišem nivou od 2013. godine, kao razlog se navode veoma obilne padavine u centralnoj Evropi i topljenje snega u Bavarskoj.

Vodostaj kod Budimpešte trenutno je na 4,72 metra dok je u gradovima koji se nalaze u južnom delu Mađarske izmereno 7,74 metara u Baji i 7,80 metara u Mohaču.

Takva situacija je uzrokovala dodatne mere opreza, a dok smo pre nekoliko dana govorili o tome da je najveći vodostaj izmeren kod Apatina i iznosio je 6,17 metara, sada je on već na 6,66 metara, a granica redovne odbrane od poplave kod ove opštine je 6 metara - vanredne 7,5 metara. 
Vodostaj kod Bezdana je 2. januara na 5,99 metara sa granicom redovne odbrane od poplave na 5 metara, a vanredne na 7 metara. Kada je reč o Bogojevu, nivo Dunava je 6,26 metara dok je granica redovne odbrane od poplave 6 metara, a vanredne odbrane 7 metara. 

Kod Bačke Palanke Dunav je na 5,81 metar, a granica redovne odbrane od poplave je 5,30 metara, vanredne 6,50 metara. Za Novi Sad situacija je sledeća: Dunav se trenutno nalazi na 5,62 metara. Granica redovne odbrane od poplave kod ovog grada je 4,50 metara, a vanredne odbrane od poplave 7 metara. 

 

Nema mesta panici

Vodostaj reka u Srbiji

Printscreen/ RHMZ

 

Ipak, kako pokazuju podaci RHMZ, za sada nema izgleda da bi vodostaj mogao da pređe granicu vanredne odbrane od poplava, a u većini mesta prognoze su takve da bi trebalo da krene da opada.

Merenja za 2. januar pokazuju da Dunav ima tendenciju opadanja kod Bezdana, Apatina i Bogojeva, dok je kod Novog Sada u stagnaciji.

To bi se možda najbolje moglo ilustrovati kroz brojke. Dakle, u odnosu na prethodni dan ova reka je kod Bezdana opala za 11 centimetara, kod Apatina za 1 centimetar, kod Bogojeva je porasla za 8 centimetara, a kod Bačke Palanke i Novog Sada za čak 18 centimetara. 

Valja napomenuti i da Tisa za sada ne preti Titelu, odnosno da vodostaj ima tendenciju stagnacije iako je u odnosu na prethodno merenje porastao za 18 centimetara.

Prognoza vodostaja za naredne dane

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda za četvrtak, 4. januar tendencija Dunava je opadanje do Bačke Palanke, a nizvodno stagnacija. Očekivani nivo kod Bezdana je 5,50 metara.

 

Daleko od istorijskih maksimuma

Merenje vodostaja od početka merenja pa do 2022. godine pokazuju da smo za sada daleko od istorijskog maksimuma vodostaja kada je reč o svim rekama u Srbiji.

Vodostaj reka u Srbiji

Printscreen/ RHMZ

 

Primera radi, vodostaj Dunava bio je najviši davne 1965. godine kada je kod Bogojeva izmereno 8,17 metara i 2006. godine kod Smedereva kada je izmereno čak 8,45 metara.

Tisa je te iste 2006. godine kod Sente bila na apsolutnom maksimumu od 9,26 metara. Sava je kod Sremske Mitrovice, ne tako davne 2014. godine bila na 8,66 metara, a Velika Morava kod Ćuprije pre više od 60 godina bila je na 7 metara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading