Vladimir Putin
Foto: AP/(HOGP)

Tim povodom Putin se uključio na video konferenciju, u kojoj su učestvovali i predstavnici Kurganske, Orenburške i Tjumenjske oblasti. 

- Tema je jasna: poplave usled otapanja snega, borba protiv njih i pomoć ljudima koji su se našli u teškoj situaciji. U kontaktu smo skoro svaki dan, ali, ipak, situacija se menja iz sata u sat, pa bih zamolio guvernere da pre svega iznesu informacije koje imaju - izjavio je predsednik Rusije, nakon čega je dodao da se već sada mora misliti o tome kako obnoviti potopljene stambene objekte. 

Ministar finansija Rusije Anton Siluanov naglasio je da država ima sredstva kako bi to bilo realizovano.

Guverner Orenburške oblasti ocenio je da je šteta usled poplava u tom regionu dostigla iznos od oko 40 milijardi rubalja. Do problema je, podsetimo, došlo 5. aprila, nakon proboja brane koja je štitila grad Orenburg od reke Ural. Guverner oblasti je poručio da je sada najteže u gradu Orenburgu i dodao da se očekuje da će nivo vode u reci Ural nastaviti da se povećava u blizini tog grada. Ipak, već sada voda se toliko podigla da je dostigla istorijski maksimum - 1.087 centimetara. U gradu Orsku situacija se, kako kaže, stabilizovala. 

Guverner Tjumenjske oblasti poručio je da je u toj oblasti situacija kod reka Tobol i Išim mirna, iako nije isključio da bi moglo doći do proboja brana koje štite gradove. Stoga, vlasti rade na jačanju brana, a očekuje se da će najteža situacija biti u periodu od 23. do 25. aprila. 

Guverner Kurganske oblasti poručio je da će ubrzati evakuaciju ljudi, budući da voda u reci Tobol menja pravac kretanja i van svih prognoza potapa okolna sela. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading