DANAS SLAVIMO SVETOG MARTINA Izgovorite ove reči, veruje da donose MIR I SPOKOJ
Printscreen

Postao papa 5. jula 649. godine baš u vreme velike rasprave pravoslavnih sa jereticima monotelitima (jednovoljnicima). Tada je carovao Konstans II, unuk Iraklijev, a patrijarh carigradski bio je Pavle. Da bi uspostavio mir u crkvi sam car napisa knjižicu Gipos, koja je bila veoma po volji jeretika.

Papa Martin sazva sabor od sto pet episkopa, na kome se osudi ova knjižica careva. U isto vreme napisa papa pismo patrijarhu Pavlu moleći ga da se drži čiste vere pravoslavne i da cara savetuje, da se okane jeretičkih mudrovanja.

To pismo razljuti i patrijarha i cara. I car posla nekoga vojvodu Olimpija u Rim, da dovede papu vezanog u Carigrad. Vojvoda se ne drznu da veže papu, ali nagovori jednog vojnika, da ga mačem ubije u crkvi. No kada vojnik uđe u crkvu s mačem skrivenim, najedanput oslepi.

Tako je Promislom Božjim Martin izbegao smrt. U to vreme Saraceni (Arabljani) su napadali Siciliju, i vojvoda Olimpije ode u Siciliju, gde i umre.

Žrtva spletke

Tada spletkom patrijarha-jeretika Pavla car posla drugog vojvodu, Teodora, da veže i dovede papu pod optužbom, da on, papa, stoji u dosluhu sa Saracenima, i da ne poštuje Prečistu Bogorodicu.

Kada je vojvoda stigao u Rim i pročitao optužbu protiv pape, ovaj odgovori, da je to kleveta, da on nema nikakve veze sa Saracenima, protivnicima hrišćanstva, "a prečistu Bogorodicu ako ko ne poštuje i ne ispoveda i njoj se ne klanja, da bude proklet i ovoga i onoga veka".

Tropar

Nastavniče Pravoslavlja, učitelju pobožnosti i čistote, svećnjače vaseljene, bogonadahnuti ukrasu arhijereja, Martine premudri, učenjem tvojim sve si prosvetio, sviralo duhovna, moli Hrista Boga, da spase duše naše.

Veruje se da za mir i spokoj, danas treba izgovoriti ove reči.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading