METEOROLOG ĐURIĆ DETALJNO O POGORŠANJU VREMENA Živa na termometru i do 32 stepena, a onda slede grmljavinske oluje
EPA/ANTONIO BAT

Od srede do petka suvo i umereno toplo, a za sledeći vikend ponovo letnje temperature.

Novo prolazno pogoršanje oko 22-23. maja.

Srbija će tokom ponedeljka biti pod uticajem veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike i sa Mediterana, pa će biti veoma toplo, a očekuje se i sunčano, uz veoma slab vetar.

Kasnije posle podne na jugozapadu Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Jutarnja temperatura biće od 8°C na jugu do 16°C na severu Srbije, maksimalna dnevna od 28 do 32°C, u Beogradu oko 30°C.

Do prvog potpunog pomračenja Meseca u 2022. godini doći će 16. maja - Alo.rs

Veoma toplo vreme očekuje se i i utorak, ali se sa severozapada i iz oblasti Mađarske očekuje nas dolazak hladnog fronta. Dakle, u Srbiji i u utorak sunčano i veoma toplo, uz maksimalnu temperaturu od 26°C na severozapadu do 32°C na jugoistoku i istoku Srbije, u Beogradu do 29°C.

Već tokom jutra i prepodneva u severnim i severozapadnim predelima Srbije, a posle podne i pred kraj dana i u ostalim predelima očekuje se jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz jak severozapadni vetar i osetniji pad temperature. Biće uslova da ponegde bude i jačih grmljavinskih oluja sa gradom i olujnim vetrom. Temperatura će biti u padu za 10 ak stepeni.

Već u sredu hladni front biće istočnije od Srbije, a sa njim i oblačni i padavinski sistem, tako da će još ujutro na jugu i jugoistoku biti uslova za kišu, dok se u ostalim predelima očekuje suvo, na severu i sunčano. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar.

Maksimalna temperatura biće od 19 do 23°C, u Beogradu do 21°C. Inače, u sredu se sa zapada očekuje jačanje anticiklona i osetniji porast vazdušnog pritiska, što će biti uvod u dalju stabilizaciju vremena.

Od četvrtka se pod uticajem anticiklona i visokog vazdušnog pritiska u Srbiji očekuje stabilno i sunčano, uz slab vetar. U četvrtak jutro najsvežije u toku sledeće sedmice i minimalna jutarnja temperatura biće od 5 do 10°C, dok će tokom dana biti umereno toplo.

NEĆE BITI VODE U OVIM DELOVIMA BEOGRADA Iz JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" apeluju na sugrađane da pripreme zalihe - Alo.rs

Maksimalna temperatura biće od 20 do 24°C, u Beogradu do 22°C.

Od petka se očekuje jačanje visinskog grebena sa jugozapada, pa će sa Mediterana uslediti priliv veoma tople vazdušne mase, tako da se očekuje porast temperatura i one bi tokom narednog vikenda bile preko 25°C, ponegde i do 30°C.

Ipak, oko 22-23. maja preko severa Evrope očekuje se premeštanje ciklona, a u sklopu njega i hladnog fronta, koji će u tom periodu stići sa severa i severozapada i do Srbije i doneti prolazno naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom i pad temperature.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine u Srbiji od 21 do 25°C, vidimo da će one do utorka biti za 5 do 7 stepeni više od proseka, da bi od srede do petka bile oko ili koji stepen ispod prosečnih vrednosti, a potom sledećeg vikenda bile bi ponovo iznad prosečnih vrednosti, pri čemu bi ponovo oko 23. maja bile u padu.

Kada su padavine u pitanju i dalje se nastavlja sušan period, a vrlo sušan dosadašnji deo maja veoma nepovolno utiče na poljoprivredne i raratarske kulture. Iako se tokom utorka očekuju prolazne padavine, one će ponovo biti neravnomerno raspoređene kao i tokom dosadašnjeg dela maja, tako da očekivane padavine neće biti dovoljne da ublaže sušu.

Prema trenutnim prognozama sve do pred kraj maja nema na vidku obilniji padavina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading