Nevreme M.L.
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/ilustracija

Do kraja dana kišovito će biti u severnim i zapadnim predelima Srbije, dok se pljuskovi sa grmljavinom očekuju još na severositoku zemlje i to uglavnom u Podunavlju, na severu Braničevskog okruga i u Banatu, piše Đorđe Đurić u vremenskoj prognozi za Srbiju.

Lokalno su moguće grmljavinske oluje sa gradom. Dobra vest je da će ovaj sistem nakon 17-18 časiva slabiti i u jugozapadnoj visinskoj struji premestiće se dalje na severoistok, odnosno ka Rumuniji, tako da će pred kraj dana da napusti područje Srbije.

Srbija je danas pod uticajem ciklona iz Đenovskog zaliva, uz izraženo jugozapadno strujanje, koje je donelo i nešto topliju vazdušnu masu sa juga. Ipak, u sklopu ciklona premešta se i hladni fornt, koji je danas doneo jako zahlađenje BiH i Hrvatskoj, uz temperature ispod 10°C, dok na planinama veje sneg.

Ovaj hladni front u toku poslepodneva stigao je i do severa Vojvodine, a u ovom času do Srema, Beograda, Mačve i Podrinja, pa su temperature u Subotici i u Somboru opale na 8-9°C, a u Beogradu sa 17 na 10°C. Hladni front praćen je skretanjem jugozapadnog vetra na veoma jak severozapdni, uz drastično zahlađenje.

Istovremeno, ispred hladnog fronta duva topliji jugozapadni vetar, pa je u ostalim predelima Srbije i dalje relativno toplo. U centralnim predelim Srbije temperature su oko 20°C, a na jugoistoku zemlje i u Nišu 22°C. Kopaonik meri 5°C, Sjenica 13°C, Zlatibor 10°C.

hladno vreme

Foto: Shutterstock

 

Hladni front do večeri stići će i do juga i istoka Srbije.

Dobra vest je da od večeri više neće biti grmljavinskih oluja, ali se u svim predelima očekuje zahlađenje.

U toku večeri kišna zona proširiće se na jug i istok zemlje. U toku večeri u Vojvodini će padavine prestati, a u noći ka četvrtku i u četvrtak ujutro kiša i pljuskovi očekuju se u ostalim predelima. Na jugu, jugoistoku i istoku očekuje se i veća količina padavina. Slično vreme očekuje se i u četvrtak, a suvo će biti samo u Vojvodoni.

Sa severozapada se očekuje priliv osetno hladnije vazdušne mase, a na planinama jugozapadne, južne i jugoistočne Srbije iznad 1200 metara nadmorske visine padaće sneg, naročito na planinama Kosova i Metohije. Snežna granica ponegde će se sniziti i na 900-1000 metara.

Severozapadno visinsko strujanje pročistiće i atmosferu od peska i prašine nad našim područjem.

Stabilizacija vremena očekuje se od petka, uz porast temperatura i povratak pravog prolećnog vremena, zaključuje Đurić.

(Telegraf)

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading