vremenska prognoza
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Predviđa se da će se niz talasa pritiska i anomalija protezati od Severne Amerike pa sve do Evrope.

Na severnoj hemisferi, naredni meseci će biti prelazni period između El Ninja (topla faza) i La Ninje (hladna faza), što će ostaviti traga na atmosferi i vremenskim obrascima.

Jedan od glavnih pokretača zimskih vremenskih prilika i ranog proleća bio je El Ninjo. Vrhunci toplih anomalija zabeleženi su u decembru, ali je početkom ove godine počeo nagli pad temperatura, a očekuje se da ceo region iznad ekvatora tokom leta pređe u negativan ciklus.

Snažan podzemni hladan bazen je glavni preduslov za slom El Ninja. 'Topla faza' je trenutno u slomu, a pojava veoma hladnog ciklusa počinje u kasno leto 2024. i trajaće do 2025. godine.

Na osnovu svih podataka prognoze, sajt Severe Weather Europe izveštava da je El Ninjo u brzom opadanju.

Međutim, tako veliki događaji obično traju duži vremenski period jer je atmosferi potrebno neko vreme da odgovori na ove okeanske promene.

Analizirajući prelazak sa zimskog El Ninja na letnju La Ninju i da bi razjasnio šta je pred nama, pregledani su podaci iz nekoliko godina koje su imale sličan prelaz. Prema ovim podacima, očekuje se nekoliko značajnih promena temperatura i padavina.

Podaci pokazuju da će veliki delovi centralnih i istočnih Sjedinjenih Država i južne Kanade imati temperature iznad normalnih, dok Evropa može očekivati niže temperature.

Severe Weather Europe navodi da prognoze za leto, odnosno za jun, jul i avgust, ukazuju na područje iznad prosečnih temperatura i veću tendenciju toplotnih talasa iznad juga Sjedinjenih Država, sve do severnih krajeva.

Druga oblast se nalazi iznad južnih delova Evrope gde će vreme biti toplije nego što je uobičajeno u većem delu kontinenta.

Najjače anomalije i tendencije toplotnih talasa su nad centralnim i južnim delovima kontinenta.

Krajem leta, Severna Amerika će osetiti rane promene u nastajanju nove La Ninje, jer je mnogo bliža izvornom regionu u Pacifiku.

Prognoza padavina pokazuje normalne do sušnije uslove nad krajnjim zapadnim i južnim delovima Evrope. Više padavina se predviđa na krajnjem severu. Prikazani su centralni delovi sa blago povećanim potencijalom padavina.

Alo.rs/Jutarnji list

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading